Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechtbank Amsterdam-Osdorp alias de Bunker

2 apr 07

De speciale, zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp die maandagochtend zwaarbeschadigd raakte door een of meer explosies, is sinds 1997 in gebruik.

De 'Bunker', zoals het voormalige kantoorpand op het bedrijventerrein in Osdorp ook wel bekend staat, wordt gebruikt voor zaken met een verhoogd risico.

Het eerste proces in de 'Bunker' was het hoger beroep tegen drugsbaron Johan V., alias de Hakkelaar. De afgelopen jaren hadden in het pand onder meer de zwaarbewaakte processen tegen de moordenaar van Pim Fortuyn Volkert van der G., Mohammed B., de Hofstadgroep en de motorclub de Nomads plaats. De rechtbank heeft één zittingszaal.

Vorige week kwam de veiligheid van de rechtszaal en de daar terechtstaande verdachten ter sprake toen de 27-jarige O.C., verdachte in de moordzaak-Endstra, bij aankomst van de rechtbank in Osdorp door een persfotograaf kon worden gefotografeerd. C.'s advocaat Nico Meijering stelde vragen hierover aan minister Ernst Hirsch Balin van Justitie. "Cliënt vertrouwt erop dat indien daadwerkelijk sprake zou zijn van een serieuze noodzaak tot beveiliging, justitie hem niet zo prominent voor de aanwezige camera's zou hebben gebracht. Tussen die camera's zou zich immers evenzo gemakkelijk een vuurwapen hebben kunnen bevinden."

Vorig jaar leek er een einde te komen aan de speciale rechtbank aan de Zuidermolenweg. Maar justitie besliste dat de zaal de komende jaren nog in gebruik blijft.

Ook de rechtbank in Rotterdam heeft een extra-beveiligde rechtszaal.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief