Jonnie Boer laat Franse chefs met oranje lollies zwijgen
1 apr 07
Met 600 kilo lamsnek, 1100 oranje lollies van eendenlever, 65 koks, 65 obers en 44 sommeliers heeft driesterrenchef Jonnie Boer zondag meer dan duizend Franse gasten in Zuid-Frankrijk het zwijgen opgelegd.
In Limoux, waar de jaarlijkse wijnveiling van de Toques et Clochers werd gehouden, was Jonnie Boer van
restaurant de Librije in Zwolle de eerste buitenlandse driesterrenchef die voor dit exclusieve gezelschap een
galadiner mocht verzorgen.
Topchefs als Paul Bocuse, Alain Passard en Alain Ducasse gingen hem voor. "Wat ik, Jonnie Paysan, die geen
woord Frans spreekt, mag meemaken is natuurlijk geweldig", zei Boer die zijn achternaam in het Frans
vertaalde en zich zo aan iedereen voorstelde.
Zaterdag werden Jonnie en Thérèse Boer ontvangen alsof ze God in Frankrijk waren. In het dorpje
Alet les Bains was een Hollands dorp ingericht. Fransen konden kennismaken met garnalenkroketjes, haring en
gaufrettes de Gouda, ofwel stroopwafels. Een Fransman die de delicatesse proefde, riep 'lekker die kaas'. En
de Nederlanders op hun beurt genoten uitbundig van de chardonnaywijnen en de champenoise 'les bulles de
Limoux'. Jonnie Boer tegen de avond: "Ik heb geloof ik al drie liter wijn op."
Aan het galadiner ging een enorme organisatie vooraf. Souschef Sidney Schutte was vijf dagen eerder al
vertrokken. Zondagochtend werden vanuit Nederland de producten overgevlogen en met koelwagens vanuit
Carcassonne naar Limoux gebracht. Spanning ten top. Thérèse Boer: "Voor het eerst vroeg Jonnie
aan me of ik een schietgebedje wilde doen dat we dit diner tot een goed einde zouden brengen."
Bevriende collega's als Erik van Loo van restaurant Parkheuvel in Rotterdam, Edwin Kats van het Amstelhotel,
Jannis Brevet van Interscaldes in Kruiningen, Lucas Rive van de Bokkedoorns in Overveen en Marc van Gulick
van landgoed Lauswolt trokken in plaats van hun smoking hun koksbuis aan om de driesterrenchef te helpen bij
het bereiden van onder meer een tartaar van langoustines met schuim, asperge en vanille en lamsnek met
pandanrijst, mierikswortel en limoenrasp.
Jannis Brevet had zijn eigen zaak overgelaten aan zijn collega's om "zo'n mooi evenement mee te maken". Dat
de Nederlandse collega's niet aan de vriendentafel plaatsnamen maar keihard meewerkten, vonden de Fransen
"bijzonder". Erik van Loo: "In Frankrijk zou het ondenkbaar zijn dat topchefs zo intens met elkaar werken
zonder hun stempel te drukken."
De driesterrenchef kreeg volgens de rituelen van Toques et Clochers twee rijen wijnstokken in de Limoux
aangeboden. Een steen met zijn naam erop werd zondagochtend onthuld door onder andere de Franse
driesterrenchef Michel Troisgros die de jaarlijkse wijnveiling 18 jaar geleden in het leven riep. Jonnie Boer
vernoemde de wijnstokken naar zijn twee kinderen Jimmie en Isabelle. "En ik krijg koude rillingen dat die
steen naast namen als Alain Passard en Paul Bocuse prijkt."
Zondagmiddag kreeg Thérèse Boer het even te kwaad. Haar ogen schoten vol toen de zaal waar de
wijnveiling werd gehouden een ovationeel applaus gaf voor hun aanwezigheid. "Het is toch ontroerend dat al
die mensen je dit gunnen", aldus Thérèse. Een kwart van de 120 vaatjes 'vin de Limoux' werd
door de Nederlandse horeca gekocht. De opbrengst van de veiling is bestemd voor het opknappen van de kerken
en klokkentorens van de 41 dorpjes die deze appellation telt.
(Bron: ANP)