Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zitting verplaatst wegens niet ontploft projectiel

2 apr 07

De rechtszaak tegen Willem Holleeder c.s. is maandag verplaatst omdat in de extrabeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp een projectiel is gevonden waarvan een deel nog niet was ontploft.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft dit meegedeeld.

Rond 03.00 uur raakte de Bunker, zoals de rechtbank in Osdorp beter bekend staat, zwaarbeschadigd door twee explosies. Volgens Olivier Dutilh, chef bureau zware criminaliteit van de politie Amsterdam-Amstelland, zijn er twee projectielen het gebouw ingeschoten. Een technische ruimte in de rechtbank raakte beschadigd.

Beide projectielen zijn geëxplodeerd, maar bij een van de twee projectielen was twijfel of het volledig was ontploft. Het zou volgens Dutilh gaan om een "granaatwerper of iets van die strekking".

Volgens Hanneke Festen van het OM was het risico beperkt. Er was geen gevaar voor de personen in het pand, onder wie de massaal toegestroomde pers die het proces tegen Holleeder volgt. Om het proces niet verder te verstoren is besloten de zitting naar de 'gewone' rechtbank aan de Parnassusweg te verplaatsen, aldus Festen.

De politie is op zoek naar een auto met een kapotte achterruit. Het is onduidelijk of er vanuit de auto is geschoten. Er is nog niets bekend over de mogelijke daders of uit welke kringen de aanslag op het gebouw komt. "Daarvoor is het te vroeg", aldus Dutilh, "maar we onderzoeken alle denkbare scenario's".

De politie had geen enkele aanwijzing dat een dergelijke aanslag er aan zat te komen. Welke verdere maatregelen er zijn getroffen, maakte de politie niet bekend. De komende dagen zal extra politie de omgeving van de Bunker in de gaten houden. Of dinsdag de rechtszaak tegen Holleeder in Osdorp wordt hervat is nog niet duidelijk.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief