Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advocaat Holleeder kiest direct de aanval

2 apr 07

Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Willem Holleeder, heeft maandag direct de aanval gekozen.

Hij wil dat de rechtbank het Openbaar Ministerie (OM) gedeeltelijk niet ontvankelijk verklaart. Volgens de raadsman heeft het OM een "heel lelijke tactiek" gevolgd bij het inzetten van een getuige.Daarbij gaat het om de weduwe van Kees Houtman, die in november 2005 werd doodgeschoten. Houtman geldt als een van de afpersingsslachtoffers van Holleeder en enkele medeverdachten.

Volgens Kuijpers heeft het OM haar "binnengehaald" als anonieme getuige, in de wetenschap dat deze anonimiteit onmogelijk gehandhaafd kon blijven. De advocaten van de verdachten die bij de zaak-Houtman betrokken zijn, zouden de vrouw zeker als getuige oproepen, omdat zij directe wetenschap van de zaak zou hebben. Een getuige kan onmogelijk én anoniem én onder naam in één zaak verklaringen afleggen.

Volgens Kuijpers heeft het OM de vrouw "een hak gezet". Hij vindt dat de officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries hiervoor afgestraft moeten worden.

Kuijpers had nog veel meer kritiek op het OM. Zo vermoedt hij malversaties met de zogeheten Endstra-tapes, de banden waarop de vele gesprekken die de vermoorde vastgoedmagnaat in 2003 voerde met rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Twee banden - van het eerste en laatste gesprek - zijn verdwenen. Kuijpers wil onder anderen officier Plooij hierover horen als getuige.

De advocaat verzocht de rechtbank tevens twee anonieme getuigen tot het proces toe te laten die hij zelf inbrengt. Het gaat, aldus de advocaat, om personen die kunnen verklaren over de criminele handel en wandel van Willem Endstra. Deze zou onder meer betrokken zijn bij de mislukte moordaanslag op xtc-handelaar Ronald van E. "Ik heb die verklaringen nodig", aldus Kuijpers. Hij stelde de rechtbank voor de zaak-Endstra voorlopig af te splitsen om deze naar behoren te kunnen afwikkelen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief