Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Proces Holleeder verplaatst na aanslag op rechtbank

2 apr 07

De rechtszaak tegen Willem Holleeder is maandag verplaatst naar een andere locatie nadat de extrabeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp door een aanslag zwaar beschadigd raakte.

Volgens Olivier Dutilh, chef bureau zware criminaliteit van de politie Amsterdam-Amstelland, zijn in de nacht van zondag op maandag rond 3.00 uur twee projectielen het gebouw ingeschoten. Beide projectielen explodeerden, maar bij een van de twee was twijfel of het volledig was ontploft. Het zou volgens Dutilh gaan om een "granaatwerper of iets van die strekking". De zittingszaal op de begane grond bleef overigens ongeschonden. Bij de explosie
vielen geen gewonden. Om het proces niet verder te verstoren is de zitting naar de 'gewone' rechtbank aan de Parnassusweg verplaatst.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) neemt de explosies voorafgaande aan het begin van de rechtszaak tegen Holleeder hoog op. Volgens hem is geprobeerd de rechtsstaat te ontwrichten, zei hij in de journaals van de NOS en RTL4. De minister stelde dat "met grof geweld" is geprobeerd de rechtsstaat "in het ongerede te brengen".

Over mogelijke daders is nog niets bekend. "Daarvoor is het te vroeg", aldus Dutilh. "Maar we onderzoeken alle denkbare scenario's".

De politie had geen enkele aanwijzing dat er een aanslag aan zat te komen. Welke verdere maatregelen zijn getroffen, maakte de politie niet bekend. De rechtszaak tegen Holleeder wordt
dinsdag weer in De Bunker gehouden.

Een woordvoerster van de rechtbank van Amsterdam zei dat het gebouw is beveiligd met een soort alarmsysteem. Er worden geen personen ingezet om het gebouw te bewaken. Er was geen aanleiding om de veiligheidsmaatregelen aan te passen.

Willem Holleeder is er "dood- en doodziek van, van wat er nu is gebeurd", zei zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers. "Het komt niet uit de hoek van mijn cliënt, daar ben ik van overtuigd", aldus
Kuijpers. Volgens de raadsman heeft zijn cliënt geen enkel belang bij de explosies.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) riep de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken maandag ter verantwoording naar aanleiding van de aanslag. De fractie vindt de locatie in Osdorp niet meer van deze tijd en pleit er daarom voor een nieuwe plek te zoeken die veel beter te beveiligen is. PVV-Kamerlid Hero Brinkman wil van de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) weten hoe het mogelijk is dat 'De Bunker' zo kort voor het begin van het proces tegen 'topcrimineel' Willem Holleeder "bestookt kon worden
met raketten".

Brinkman wil de ministers dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand voelen over de "aanslag". Hij wil ook weten waarom is besloten uit te wijken naar het rechtbankgebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam. "Dat is een open boek, weet ik uit ervaring. Het is niet goed genoeg beveiligd. Je moet er rekening mee houden dat de daders een vooropgezet plan hadden om de rechtszaak verplaatst te krijgen", zei Brinkman, die ruim twintig jaar bij de politie heeft gewerkt.

Het lijkt erop dat de explosies niet tot grote onrust hebben geleid in de buurt van de rechtbank. Volgens een woordvoerster van het stadsdeel hebben zich maandag voor zover bekend geen
verontruste bewoners gemeld. Stadsdeelvoorzitter Marjo Teuling liet weten dat de veiligheid van de bewoners momenteel van het grootste belang is.

Volgens strafrechtgeleerde Ybo Buruma van de Radboud Universiteit in Nijmegen is de aanslag op de rechtbank in zekere zin "handig" voor de overheid. Politie en justitie kunnen nu namelijk alle bevoegdheden die zij hebben in het kader van terrorismebestrijding uit de kast halen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief