Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

SP populairder onder FNV'ers dan PvdA

3 apr 07

De SP van Jan Marijnissen en niet langer de Pvda is de populairste partij onder de achterban van de FNV, veruit de grootste vakcentrale.


De partij van Jan Marijnissen zou een derde (32 procent) van de stemmen van de FNV-leden (bijna 1,2 miljoen) winnen als er nu verkiezingen plaatsvinden. Een kwart (26 procent) zou op de PvdA stemmen, blijkt uit een peiling dinsdag uitgevoerd door onderzoeksbureau Interview NSS in opdracht van het tv-programma NOVA.

De FNV is van oudsher sterk verbonden met de PvdA, maar dat lijkt dus verleden tijd. Het verschil in vertrouwen in de partijleiders is nog opvallender: 48,4 procent verkiest Marijnissen
boven Wouter Bos (18,6 procent).

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november stemden nog iets meer FNV-leden op de PvdA dan op de SP. Maar momenteel scoort de SP beter, wat overeenkomt met de wekelijkse landelijke peiling voor NOVA, de zogeheten Politieke Barometer.

De PVV van Geert Wilders eindigt opvallend als derde partij, met een score van 12,1 procent. In november was dat nog 9,1 procent. De VVD klimt iets, van 9,7 naar 10,2 procent. Het CDA zakt weg van de derde naar de vijfde plaats, van 10 naar 7,7 procent.

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart, toen de opkomst een stuk lager lag dan in november, werden de SP en de PvdA nagenoeg even groot. Van de FNV'ers stemde toen 31 procent op de PvdA en 32 procent op de SP.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief