Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verhagen zegt Rice nog geen steun toe

4 apr 07

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft maandag in een eerste ontmoeting met haar Nederlandse collega Maxime Verhagen de hoop uitgesproken dat Nederland militair aanwezig blijft in Afghanistan, ook na augustus 2008 als de huidige missie afloopt.

De Nederlandse delegatie bond minister Rice op het hart in dit stadium geen verzoek te maken van het Amerikaanse verlangen. Verhagen wees op de afspraak in het kabinet dat in de zomer een besluit wordt genomen over voortzetting van de Uruzganmissie.

Afghanistan was het belangrijkste onderwerp in het anderhalf uur durende gesprek. Verhagen noemde het na afloop 'evident' dat ook na eind 2008 Afghanistan niet zonder voortgezette militaire NAVO-steun kan. Hij zei: "Minister Rice onderschreef de noodzaak van een NAVO-commitment na 2008." Hij vond het vanzelfsprekend dat Rice graag wil dat Nederland blijft. "Ik heb dat niet uitgesloten", zei de minister desgevraagd. Maar hij zei ook dat "de NAVO verantwoordelijk is voor de opvolging".

De Amerikanen hebben onlangs bijna drieduizend militairen extra overgebracht vanuit Irak om het hoofd te bieden aan de Taliban. Daarmee is de rek eruit. De opvatting in Washington is dat Europa zijn deel van de verantwoordelijkheid moet blijven dragen.

(Bron: De Volkskrant)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief