Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer: Verhagen schept mist over aanval op Iran

4 apr 07

Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) mist schept over mogelijke Nederlandse steun aan een eventuele militaire aanval op Iran.

Verhagen ging woensdag tijdens het Irak-debat niet in op de toekomstige situatie omtrent Iran. Hij bleef erbij dat de huidige VN-resolutie tegen Iran geen juridische basis geeft voor een militaire actie tegen dat land. "Het gaat vooralsnog om economische sancties", aldus de bewindsman.

Maar de PvdA en de oppositie wilden juist weten wat Nederland doet als de situatie verslechtert. Speculaties over de toekomst noemde de minister "een James Bond-scenario" en "hypothetisch".

De PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de PVV concludeerden dat de minister na herhaalde verzoeken geen duidelijk antwoord wilde geven.

PVV-fractieleider Geert Wilders was daar juist blij mee, omdat dit in zijn ogen open laat dat Nederland mee kan doen zonder mandaat. Hij vindt dat goed. De PvdA, SP, GroenLinks en D66 willen echter dat Nederland voortaan alleen militaire of politieke steun verleent als er een adequat volkenrechtelijk mandaat ligt.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief