Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Holleeder wankelt onder druk proces

5 apr 07

Willem Holleeder is de uitputting nabij. Tijdens de derde dag van het monsterproces tegen hem en een aantal medeverdachten was zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid zichtbaar aangetast.

Volgens zijn advocaat wordt hij donderdagavond nog in een ziekenhuis onderzocht.

Vooral het vervoer van de gevangenis, de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, naar de rechtszaal in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp lijkt hem op te breken. Ook stress is een factor, stelt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers.

De zitting werd donderdag onderbroken om Holleeder te laten onderzoeken door een arts. Deze constateerde dat Holleeder zwaar vermoeid is. "Ik heb dit nooit eerder gehad, ik zie dingen wazig", aldus de verdachte zelf. Hij herhaalde zijn verzoek aan de rechtbank om ervoor te zorgen dat hij op een humanere manier getransporteerd zal worden. Tijdens de zitting legde hij geregeld het hoofd op zijn armen, op tafel, wreef hij in zijn haar en over zijn gezicht.

Kuijpers meent dat de bijzondere behandeling van zijn cliënt grenst aan "marteling". Volgens de raadsman is het zeer de vraag of Holleeder op deze manier nog wel een eerlijk proces krijgt. "Ik vraag me af waar we hier in hemelsnaam mee bezig zijn", zo verwoordde Kuijpers zowel zijn eigen wanhoop als die van Holleeder over de situatie.

Officier van justitie Koos Plooij zei dat er aan een oplossing wordt gewerkt, zij het in beperkte mate. Holleeder wordt op procesdagen (maandag, dinsdag en donderdag) 's morgens zeer vroeg aangevoerd, waardoor zijn nachtrust ernstig wordt bekort. Plooij hoopt voor elkaar te krijgen dat Holleeder de nachten van maandag op dinsdag ergens anders dan in de EBI kan verblijven, dichter bij de bunker.

Inhoudelijk kregen Holleeder en zijn raadsman enkele nederlagen te incasseren. De rechtbank wees een verzoek tot het horen van twee anonieme getuigen, ingebracht door Kuijpers, af. Dit tweetal had kunnen verklaren over de criminele activiteiten van Willem Endstra, de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar die door Holleeder zou zijn afgeperst. Volgens de rechtbank gaat het daar echter niet over in dit proces.

Eerder deze week betoogde Kuijpers dat het Openbaar Ministerie (OM) het recht op vervolging had verspeeld in de zaak rond de afpersing van vastgoedhandelaar Kees Houtman (geliquideerd in 2005). Het OM zou ontoelaatbaar zijn omgesprongen met een belangrijke getuige in die zaak, de weduwe van Houtman. De rechtbank vindt evenwel dat dit niet is gebleken.

Donderdagmiddag werden in de rechtszaal negentien door het OM gekozen fragmenten van de zogeheten Endstra-tapes afgespeeld. Op deze tapes zijn voor in totaal dertig uur gesprekken vastgelegd die Willem Endstra in 2003 in het diepste geheim voerde met rechercheurs van de criminele inlichtingendienst van de Amsterdamse politie. Daarin maakte hij gewag van een scala van misdadige praktijken, waaronder zijn eigen afpersing. De inhoud van de tapes behoren sinds vorig jaar juni al tot het publieke domein, toen zij op internet en in boekvorm werden gepubliceerd.

Advocaat Kuijpers wil dat de geluidsopnamen door technici worden onderzocht, omdat hij vreest en vermoedt dat ermee is geknoeid. De rechtbank honoreerde dat verzoek ten dele: de selectie van het OM mag worden onderzocht door deskundigen van TNO.

Volgens Kuijpers spraken de fragmenten boekdelen voor wat betreft de gemoedstoestand van Endstra destijds. "We hebben hier bepaald niet naar een man in doodsangst zitten luisteren", aldus Kuijpers. Niettemin geeft Endstra bij herhaling aan dat hij door Holleeder en diens handlangers zal worden geliquideerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief