Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Anonieme auteur in VVD-blad: Koran herschrijven

5 apr 07

De oproepen tot haat en tot het plegen van misdrijven moeten verwijderd worden uit de Koran. De 'beschaafde' versie van het boek dat dan ontstaat kan in Nederland worden vrijgegeven.

Iemand die zich verbergt achter het pseudoniem M.S.H. Frankenvrij schrijft dat in Liberaal Reveil, het blad van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD.

De anonieme auteur doelt op passages in de Koran die oproepen tot moord en doodslag tegen niet-islamieten. Die vormen volgens hem (of haar) een "ernstig misdrijf" tegen het Wetboek van Strafrecht. "Daaraan dienen bijbehorende consequenties te worden verbonden." De Koran zou dus in zijn huidige vorm niet in Nederland verspreid mogen worden.

Hoofdredacteur Heleen Dupuis van Liberaal Reveil zegt dat ze het artikel heeft geplaatst als bijdrage aan het debat dat de VVD voert over godsdienstvrijheid. Het artikel weerspiegelt niet de mening van Dupuis of de redactie. Op verzoek van de redactie is het stuk anoniem gepubliceerd.

VVD-Tweede Kamerlid Henk Kamp laat weten het niet eens te zijn met de strekking van het stuk. Volgens Kamp vertaalt de auteur ten onrechte een geschrift uit de zesde eeuw naar de wetten van deze tijd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief