Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrijgelaten Britten komen terug op 'bekentenissen'

6 apr 07

De vijftien door Iran vrijgelaten marinemensen zijn vrijdag teruggekomen op "bekentenissen" die ze eerder deden op onder meer Iraanse videobeelden.

Ze onderstreepten tijdens een rechtstreeks op televisie uitgezonden persconferentie in Londen dat ze wel degelijk in Iraakse wateren waren toen ze door Iraniërs werden opgepakt. Ze repten ook van een "voortdurende psychologische druk" waaraan ze tijdens hun detentie in Iran hebben blootgestaan.

Tijdens de persconferentie betichtten de Britten Iran ervan een "mediashow" te hebben opgevoerd. Om escalatie van het internationale conflict zo veel mogelijk te beperken, hebben de Britten naar eigen zeggen het spelletje meegespeeld. Ze zeiden ook angst te hebben gehad voor geweld van hun bewakers als ze zich zouden verzetten. De Iraniërs zouden de Britten hebben gedreigd met een celstraf van zeven jaar als ze zich niet zouden houden aan de instructies van hun bewakers.

Teheran zei vrijdag in een reactie dat de Britten met hun "propaganda" juist de publieke opinie willen afleiden van het feit dat wel degelijk Iraanse wateren zijn geschonden. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen de BBC dat Londen de marinemensen vrijdag heeft misbruikt voor een toneelstukje.

De Britten zaten bijna twee weken vast in Irak. Ze keerden donderdag terug op Britse bodem. De enige vrouwelijke Britse gevangene, Faye Turney, werd overigens steeds apart van de mannen opgesloten in een Iraanse isoleercel. Haar mannelijke collega's zeiden vrijdag erg trots te zijn op Turney omdat vooral zij door Teheran werd ingezet als een "propagandamiddel".

De kapitein die leiding gaf aan de vijftien Britse militairen heeft tegen Sky News afzonderlijk gezegd dat zijn ploeg inlichtingen verzamelde over Iran. Kapitein Chris Air stelde dat vijf dagen voor zijn arrestatie tegenover de Britse omroep. De nieuwszender besloot het interview in verband met de veiligheid van de gevangen matrozen en mariniers niet eerder uit te zenden.

De militairen patrouilleerden in de smalle waterweg voor de kust van Irak, dichtbij Iraanse wateren, waar zij visserschepen controleerden op wapensmokkel en hulp aan terrorisme. "Ten tweede verzamelen we inlichtingen. Als ze enige informatie hebben, omdat ze hier dagen achtereen zijn, kunnen ze dat met ons delen", aldus Air, doelend op de vissers. Hij stelde dat Iraanse militairen in het verleden meerdere vissersschepen hadden overvallen. "Het is goed om inlichtingen te verzamelen over de Iraniërs."

De Britse minister van Defensie Des Browne liet de zender weten dat het verkrijgen van informatie niets uitzonderlijks is. "Dat is nodig voor de veiligheid van onze mensen", aldus de bewindsman.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief