Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geboorte prinsesje gesprek van de dag

11 apr 07

De geboorte van de derde dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, dinsdagavond om 21.56 uur in Den Haag, was het gesprek van de dag.


Het prinsesje is vierde in de lijn van troonopvolging. Als haar zussen niet willen of kunnen, dan moet zij haar vader ooit opvolgen. Maar zover werd woensdag niet gekeken. De jonge vader is nog niet eens koning. Vrolijkheid was troef, zeker toen Willem-Alexander de baby nog in het ziekenhuis Bronovo via de pers voorstelde aan het volk.

"Ik heb de afgelopen veertig jaar goed met vrouwen kunnen opschieten", stelde hij het toegestroomde journaille gerust over zijn positie als enige man in een gezin van vijf. Een trotse haan in een kippenhok, lachte hij vlak voordat hij met moeder en kind naar huis in Wassenaar zou vertrekken. Hij had ook niet speciaal op een jongen gehoopt, vertelde hij toen hij zijn derde dochtertje via de pers aan de bevolking toonde: "We hebben alleen maar gehoopt op een gezonde baby".

Gezond is de baby zeker en ook prinses Máxima maakt het uitstekend na de derde bevalling in nog geen drieënhalf jaar. De boreling is een voorbeeldbaby, straalde de prins. "Als ze de
eerste maanden zo doorgaat als afgelopen nacht, hebben we als ouders niks te klagen. "Ze is één keer wakker geweest."

Gynaecoloog Maddy Smeets, die met kinderarts Janneke Kreijen-Meinesz alle drie de bevallingen van Máxima deed, zei dat Amalia en Alexia een 'prachtig zusje' hebben gekregen. De baby had met de bevalling een 'goede start'. "En als u het mij zou vragen, dan zou ik zeggen: prinses Máxima deed het koninklijk. Heel beheerst en vol vertrouwen, in een goede stemming en zonder overdreven zenuwachtig gedoe", aldus Smeets.

De aangifte is vrijdagmorgen om 10.00 uur in het stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt in het centrum van Den Haag. Daar gaf Alexander ook zijn oudere dochters aan. Tot dan blijft het gissen naar de naam. Wie een potje wil speculeren, komt al gauw uit op de naam Anna, die net als Alexander, Amalia en Alexia met een A begint. Er zijn bijna twintig Anna's te vinden in de Oranje-historie. Maar misschien wil de prins de ook zo typische Oranje-naam Willem wel aan een van zijn nazaten geven en wordt het Wilhelmina.

Koningin Beatrix, nu acht keer grootmoeder, deed kond van de geboorte in een buitengewone editie van de Staatscourant: "Met vreugde kondig ik U hierbij aan dat mijn zoon Willem-Alexander en mijn schoondochter Máxima gisteren de ouders zijn geworden van een dochter. Ik deel in hun grote geluk en dankbaarheid."

Ook in Argentinië, het vaderland van prinses Máxima, was de kersverse Koninklijke Hoogheid nieuws. Meerdere zenders brachten het bericht van de geboorte, vergezeld van archiefbeelden van Máxima.

In Nederland hadden woensdagmiddag om 17.00 uur 9000 mensen het digitale felicitatieregister getekend van de Rijksvoorlichtingsdienst die meteen ook een digitale expositie lanceerde van foto's van voorwerpen die van doen hebben gehad met geboorten in het Huis van Oranje. Op Paleis Noordeinde in Den Haag is een papieren register, dat tot en met vrijdagochtend te tekenen is.

(Bron: ANP)


 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief