Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advocaat Eric O.: marechaussee moet van intimidatieonderzoek af

11 apr 07

De advocaat van Eric O., Geert -Jan Knoops vindt het onbegrijpelijk dat de marechaussee het onderzoek uitvoert naar intimidatie en bedreiging van getuigen in de zaak Eric O. “Het is onverstandig, je krijgt een schijn van partijdigheid”, zegt Knoops in NOVA.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem start een onderzoek naar het beïnvloeden van getuigen, intimidatie en achterhouden van bewijs bij het onderzoek naar het schietincident van Eric O in Irak in 2003.

Twee weken geleden vertelden sergeant-majoor John Hoekendijk en ex-marinier Remco Ripson in NOVA dat ze waren bedreigd en geïntimideerd. Hoekendijk deed aangifte bij Justitie die de zaak nu dus gaat onderzoeken.

Knoops vindt de minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, er bij minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie op moet aandringen dat er een onafhankelijk onderzoek komt dat niet door de marechaussee wordt uitgevoerd.

Volgens Knoops is tijdens de processen tegen Eric O. voldoende duidelijk geworden dat de marechaussee de zaak onvolledig heeft onderzocht. "Ze hebben geen gelijk gehad, ze zijn bekritiseerd en gekapitteld door het Hof. Dan moet je iedere schijn van partijdigheid vermijden", aldus Knoops.

Sergeant-majoor Hoekendijk is blij met het onderzoek door Justitie: "Het is goed dat we binnen een transparante organisatie als Defensie hier serieus mee omgaan". Ik heb er vertrouwen in dat de waarheid boven tafel komt en dat er naast de verklaringen die er al liggen nog meer zullen volgen", aldus Hoekendijk in NOVA.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief