Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos: hoger toptarief werkt averechts bij graaien

11 apr 07

Minister Wouter Bos van FinanciŽn denkt dat een verhoging van het toptarief in de inkomstenbelasting niet de goede manier is om de zelfverrijking in de top van de grote ondernemingen aan te pakken.


Hij denkt dat een verhoging van de belasting over de hele linie ertoe kan leiden dat de beloningen van de bestuurders nog hoger worden. "Dat maakt het probleem groter", aldus Bos
woensdag in de Tweede Kamer.

GroenLinks en SP zijn voorstanders van een hoger toptarief. De partij van Bos, de PvdA, sluit een hoger toptarief niet uit als werkgevers en vakbeweging niet tot afspraken kunnen komen over de zelfverrijking. Overigens sloot Bos andere fiscale maatregelen dan een verhoging van het toptarief niet uit. Hij noemde geen concrete voorbeelden.

Bos deed in het debat een oproep aan vakbonden, aandeelhouders en commissarissen van bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen en het terugdringen van topsalarissen niet alleen aan de politiek over te laten. Ook op de ondernemers die topsalarissen verdienen deed Bos een beroep. Hij zei dat "het maatschappelijk draagvlak voor ondernemen onder druk komt te staan als de beloningsverschillen niet meer uit te leggen zijn".

Volgens Bos is het "kernprobleem" niet zozeer de hoogte van de beloning, maar het verschil tussen de topsalarisen en de geleverde prestaties. Er is veel minder weerstand tegen de grote bedragen die topvoetballers en artiesten verdienen, aldus de minister.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief