Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cruijff-bijbel alsnog gepresenteerd

11 apr 07

Johan Cruijff heeft in het Olympisch Stadion alsnog het eerste exemplaar van zijn geautoriseerde biografie in ontvangst genomen.

Vorige week moest de presentatie van de zogenoemde Cruijff-bijbel worden uitgesteld, omdat er enige onenigheid bestond over de persoonlijke inbreng van de legendarische nummer 14.

De uitgevers van het standaardwerk (512 pagina's met ongeveer 700 foto's) dachten met het management van Cruijff duidelijke afspraken te hebben gemaakt over het plaatsen van 1947 geschreven handtekeningen door de oude meester op speciale inlegvellen. Dat getal komt overeen met het geboortejaar van de bijna zestigjarige Cruijff (25 april) en met de oplage van een luxe versie van de biografie.

De persoonlijke manager van Cruijff dacht evenwel dat het om een gedrukte krabbel van zijn baas ging. Toen Cruijff hoorde dat hij 1947 keer zijn naam moest schrijven, haakte hij aanvankelijk af. Na een verhelderend gesprek met de uitgevers (VI en De Buitenspelers) besloot de voormalige Ajacied alsnog zijn medewerking te verlenen. "Ik zal ze echter niet alle 1947 achter elkaar tekenen", liet hij weten op de website van VI.

De normale uitgave van de biografie 'Johan Cruijff' is voor 59 euro verkrijgbaar, de speciale editie (dus met authentieke handtekening) kost 99 euro. De totale oplage van de eerste druk bedraagt 10.000 exemplaren. Deze opbrengst, door uitgever Matty Verkamman op twee ton geschat, komt ten goede aan de Johan Cruijff Foundation.

Nadat hij woensdag het eerste exemplaar had ontvangen uit handen van journalist Frits Barend reageerde Cruijff verheugd op het zoveelste boek over zijn voetballeven. "Ik heb het al ingekeken en ben er nu al trots op. Het is ook meteen een mooi plakboek, want ik heb nooit iets bewaard. Als ik al die foto's zie, dan komen er weer allerlei herinneringen boven", zei hij op de VI-website.

Vorige week ontving Cruijff, eveneens in het Olympisch Stadion, drie boeken tegelijk over hemzelf. Bij die gelegenheid bekende hij dat hij nog nooit een boek over zichzelf had gelezen. "Met welke ik zou beginnen? Nou gewoon, bij de bovenste van de stapel", grinnikte de beste Nederlandse voetballer aller tijden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief