Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dagboek uit Kandahar, vrijdag 13 april 2007

13 apr 07

Vrijdag 20 april en zaterdag 21 april zond NOVA vanaf de ISAF-basis in Kandahar twee NOVA-uitzendingen op lokatie uit. Over het oorlogvoeren en wederopbouw en of die twee samen gaan.

Eindredacteur Ed Ribbink hield voor NOVA een dagboek bij.

Donderdagmiddag per KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht van Eindhoven vertrokken. Aan boord een kleine honderd Uruzgan gangers en een kleine NOVA-afvaardiging.


© Foto: Joris Hentenaar

We gaan embedded, de risico´s van niet beschermd opereren in Aghanistan zijn te groot, de recente ontvoering van een Italiaanse journalist in Zuid-Afghanistan en de moord op zijn twee Afghaanse assistenten door de Taliban onderstreept het nog eens.


© Foto: Joris Hentenaar

Via Abu Dhabi arriveren we vrijdagochtend vroeg op vliegveld Kabul, een schitterende plek om aan te komen, een hoogvlakte omgeven door sneeuwbedekte bergtoppen. Dat kan niet gezegd worden van het vliegveld: een overvol legerkamp met 37 nationaliteiten en op elkaar gepakte tenten, containers, prefab-barakken en een paar aftandse gebouwen van voor de burgeroorlog.


© Foto: Joris Hentenaar

Presentator Twan Huys en cameraman Pieter-Jan Krijnen gaan de stad in. Zij zullen tot woensdag reportages maken over hoe de Afghanen aankijken tegen de actuele situatie in hun land en ze portretteren NAVO-ambassadeur Daan Everts, die de wederopbouw van staatsinstellingen moet stimuleren. Hij zal net als Twan en Pieter-Jan later naar Kandahar afreizen.


© Foto: Joris Hentenaar

Na een dag wachten kunnen verslaggever Monique Wijnans en ik (eindredacteur Ed Ribbink) door naar Kandahar. Het duurde wat langer omdat er geen Nederlandse vlucht is, maar Defensie-voorlichter Friso Amsterdam regelt plaatsen op een Britse Hercules. In Kandahar zijn al een week verslaggever Tom Kleijn en cameraman Joris Hentenaar. Ze zijn meegeweest op een actie van de Nederlandse Tijger-compagnie: vijf dagen in de open lucht slapen op een vooruitgeschoven post, op zoek naar een onzichtbare vijand.


© Foto: Joris Hentenaar

De leiding van de enorme operatie is in handen van de Nederlandse generaal Ton van Loon, onze hoofdgast op vrijdag. Kandahar Airbase is een stukje USA, integraal overgezet naar de woestijn van Afghanistan, compleet met Burger King en ijshockey bij 45 graden. We doen onze uiterste best om ook nog Kandahar-stad in te gaan, om meer van de Afghaanse kant te horen.

Ed Ribbink, eindredacteur NOVA


© Foto: Joris Hentenaar


© Foto: Joris Hentenaar

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief