Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Palestijnse premier Ismail Haniyah naar Nederland'

13 apr 07

De Palestijnse premier en Hamas-voorman Ismail Haniyah komt volgende maand naar Nederland. Hij is de hoofdgast op de vijfde Palestijns-Europese Conferentie die op 5 mei in de Doelen in Rotterdam wordt gehouden.

Dat heeft een zegsvrouw van het organiserende Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS) vrijdag gezegd.

Volgens de zegsvrouw is er van Palestijnse kant toegezegd dat de premier naar de havenstad komt. Het PPMS-bestuurslid Jamal Ahmad zegt dat een dag of tien geleden een aanvraag voor een visum bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is ingediend. Of het visumverzoek wordt gehonoreerd, weet Ahmad niet, maar "we hebben stille hoop dat het wel gaat lukken".

De Palestijnse organisatie Hamas staat op de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie. Daarom weigeren EU-ministers elk contact met Hamas-ministers. Hamas vormt sinds kort een regering van nationale eenheid met Fatah van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Een aantal belangrijke posten waaronder Financiën en Binnenlandse Zaken zijn in handen van onafhankelijke technocraten. Haniyah is als premier nog in geen enkel EU-land geweest.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken laat via zijn woordvoerder weten geen voorstander te zijn van de komst van deze premier. Het departement kon vrijdag niet achterhalen of het visumverzoek was ingediend, maar stelde dat het in ieder geval nog niet verstrekt is. Eerst zal dan worden onderzocht of het geweigerd moet worden en daar zitten allerlei juridische elementen aan vast, aldus de woordvoerder.

Tweede Kamerlid Cees van der Staaij (SGP) wil dinsdagmiddag in het vragenuurtje het aangekondigde bezoek van de Palestijnse premier aan de orde stellen.

De conferentie in de Doelen heeft als thema 'Het onbetwistbare recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen naar hun geboorteland'. De Palestijns-Europese conferenties zijn bedoeld om aandacht te schenken aan het lot van de Palestijnse vluchtelingen.

Voor 5 mei is gekozen in de hoop dat het Nederlandse volk ook zal stilstaan bij het feit dat de Palestijnen nog steeds onder de bezetting leven, aldus PPMS.

Directeur Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) is niet blij met het aangekondigde bezoek. Nafthaniel: "Haniyah moet door geen enkele autoriteit worden toegelaten. De Europese Unie heeft Hamas op de lijst van terroristische organisaties gezet. Bovendien heeft de woordvoerder van Haniyah, Ismail Radwan, op 30 maart op de Palestijnse televisie nog laten weten dat de moslims de joden moeten bevechten en doden."

Vooral het feit dat Haniyah op 5 mei, Bevrijdingsdag, is uitgenodigd is volgens Naftaniel zeer ongepast. "De Palestijn laat zien hoe ongevoelig hij is voor belangrijke dagen in Nederland. Het is een misplaatste bijeenkomst."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief