Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overnamekoorts ABN Amro stuwt Damrak

16 apr 07

De aandelenkoers van het bankconcern ABN Amro schoot maandagochtend 5,7 procent omhoog naar 35,55 euro, het hoogste niveau ooit.

Handelaren doken op het aandeel op het nieuws dat ook Fortis, in combinatie met de Spaanse bank Banco Santander en Royal Bank of Scotland, interesse heeft in ABN Amro.

Volgens financiële kenners ligt het voor de hand dat het Fortis-consortium ABN Amro na een geslaagd bod wil opdelen. "Een opsplitsing levert meer op dan een zelfstandig voortbestaan", zei Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. Overigens maakte ABN Amro maandag voorbeurs onverwachts zijn eerstekwartaalcijfers bekend wegens de "recente ontwikkelingen". De nettowinst van de bank is in het eerste kwartaal met ruim 30 procent gestegen tot 1,31 miljard euro.

Ook het elektronicaconcern Philips maakte voorbeurs zijn kwartaalcijfers bekend en werd hier goed voor beloond. Het aandeel werd ruim 3 procent meer waard. "Operationeel is er niets op aan te merken, alleen de omzetgroei blijft matig", aldus marktstrateeg Van der Stee. Ook waren analisten te spreken over de vooruitzichten van de onderneming.

Vooral dankzij de koersstijgingen van Philips en ABN Amro verbeterde de AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, 6,29 punten (1,2 procent) tot 529,97 punten. Daarmee stond de index vlak onder de belangrijke technische weerstand van 530 punten. Beleggers zagen deze stand precies vijf jaar geleden voor het laatst op hun schermen.

De index voor middelgrote fondsen verbeterde maandag tijdens de ochtendhandel een half procent tot 744,48 punten. De CAC-40 in Parijs, de DAX in Frankfurt en de FTSE-index in Londen gingen tussen de 0,4 en 0,6 procent vooruit.

De dalers op de lijst van hoofdfondsen waren duidelijk in de minderheid. Het logistieke bedrijf TNT, de toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore en de maker van navigatieapparatuur TomTom waren onderaan terug te vinden met verliezen van rond de 1 procent.

Fugro ging aan kop bij de middelgrote fondsen met een winst van 1,5 procent. De bodemonderzoeker kon profiteren van een koopadvies voor het aandeel van de zakenbank SNS Securities. De dalers waren op een hand te tellen. Boskalis (min 0,4 procent) leverde de grootste negatieve bijdrage aan de MidKap. Het aandeel van het baggerbedrijf heeft een lagere beleggingsaanbeveling gekregen van ING. Volgens de bank zit er geen opwaarts potentieel meer in.

Op de valutamarkt zette de euro zijn opmars in stevig tempo voort. De Europese munt noteerde maandag op 1,3560 dollar tegen 1,3510 dollar bij het slot van de Europese handel vrijdag.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief