Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overzicht van schietpartijen op scholen en universiteiten

16 apr 07

In het verleden zijn in onderwijsgebouwen vaker mensen neergeschoten, vooral in de Verenigde Staten. Een overzicht:


Maart 1996: Een gewapende man dringt een school binnen in het Schotse Dunblane en schiet zestien leerlingen en een docent dood. Daarna slaat hij de hand aan zichzelf.

Maart 1997: Een man schiet op twee scholen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn geweer leeg. Zes kinderen komen om. Een dag later veroordeelt een rechtbank de dader tot de dood.

Oktober 1997: Een 16-jarige scholier schiet twee meisjes dood op de Pearl High School in de Amerikaanse plaats Pearl (Mississippi). Een van de meisjes is de ex-vriendin van de dader.
Zeven scholieren raken gewond. Voordat de jongen het bloedbad op zijn school aanricht, vermoordt hij thuis zijn moeder door haar de keel door te snijden.

December 1997: Een 14-jarige Amerikaanse jongen doodt drie meisjes op de Heath High School in West Paducah (Kentucky). Vijf scholieren raken gewond.

Maart 1998: Twee jongens - van elf en dertien jaar - schieten vier scholieren en een leraar dood op de Westside Middle School in Jonesboro (Arkansas, VS). Negen meisjes en een andere leraar raken gewond.

Mei 1998: Een 15-jarige jongen opent het vuur op medeleerlingen in de kantine van de Amerikaanse Thurston High School in Springfield (Oregon). Twee leerlingen worden gedood, 22
raken gewond. De nacht voor de schietpartij vermoordt Kipland 'Kip' Kinkel zijn beide ouders, oud-leraren van de school.

April 1999: Zwaarbewapende scholieren richten op de middelbare school Columbine in de Amerikaanse plaats Littleton (Colorado) een bloedbad aan onder medeleerlingen. Ze schieten twaalf scholieren en een leraar dood. Daarna plegen ze zelfmoord.

December 1999: Een 17-jarige jongen schiet op school De Leijgraaff in het Nederlandse Veghel vijf mensen neer uit eerwraak. De vader, die hem tot de schietpartij aanzette, krijgt later negen jaar cel. De schutter wordt tot vijf jaar veroordeeld. Een van de slachtoffers was met het zusje van de dader op vakantie naar Turkije geweest, zonder toestemming van de ouders.

Februari 2002: In de Duitse plaats Feising bij München worden op een school drie mensen doodgeschoten. De dader is een oud-student die van school is gestuurd.

April 2002: Een bloedbad op een school in Erfurt in het oosten van Duitsland kost achttien mensen het leven. Onder hen is de dader, een oud-leerling die twee keer voor zijn examen was gezakt. Hij schiet zichzelf dood als de politie hem benadert.

April 2003: Bij Red Lion in Pennsylvania schiet een 14-jarige jongen de directeur van zijn school dood en daarna zichzelf.

September 2004: Een 15-jarige jongen richt op een middelbare school in een buitenwijk van Buenos Aires een bloedbad aan met een handvuurwapen. Er vallen drie doden en vijf gewonden. Het wapen was van de vader van de jongen, een grenswacht.

Maart 2005: In de Amerikaanse staat Minnesota schiet een leerling zeven andere scholieren dood voor hij de hand aan zichzelf legt. Kort daarvoor had hij al zijn beide grootouders omgebracht.

September 2006: In de kantine van Dawson College in het Canadese Montreal schiet een 25-jarige man een jonge vrouw dood. Er vallen negentien gewonden.

Oktober 2006: Een vrachtwagenchauffeur richt een bloedbad aan in een schooltje van de Amish-geloofsgemeenschap in het district Lancaster van de Amerikaanse staat Pennsylvania. Er vallen vijf doden. De schutter beroeft zich van zijn eigen leven.

April 2007: Zeker 20 doden bij een schietpartij op de Virginia Tech universiteitscampus in het Amerikaanse Blacksburg.

(Bron: ANP)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief