Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zeker 22 doden op universiteit Virginia

16 apr 07

Bij een schietpartij op de technische universiteit Virginia Tech in Blacksburg in de oostelijke Amerikaanse staat Virginia zijn maandag volgens de autoriteiten zeker 22 mensen om het leven gekomen. Amerikaanse media meldden 31 doden.


Het is het ergste schietincident op een school of universiteit uit de Amerikaanse geschiedenis. De schutter is dood. Hoe hij aan zijn einde kwam is onbekend. Ook over zijn identiteit of motief is nog niets bekend. De universiteitspolitie gaat er van uit dat de schutter alleen was.

Er raakten 29 mensen gewond, meldden ziekenhuizen. De verwachting is dat het dodental nog zal oplopen. Voorzitter Charles Steger van de Virginia Tech sprak van een "tragedie van monumentale omvang". President George Bush zei in een eerste reactie "met afschuw
vervuld" te zijn.

Er waren twee aparte schietpartijen. Het begon in de West Ambler Johnston Hall, een drie verdiepingen tellende studentenflat waar 895 mannen en vrouwen wonen van de Virginia Polytechnic Institute and State University zoals de instelling voluit heet. Hier werd rond 07.15 uur plaatselijke tijd een schietincident gemeld, waarbij zeker een dode viel. Twee uur later kwam er opnieuw een melding binnen van een schietpartij. Ditmaal was het raak in de Norris Hall, een gebouw van de faculteit technische wetenschappen. Hier vielen de meeste
slachtoffers. Volgens getuigen ging de dader van lokaal naar lokaal waar hij vervolgens zijn wapen(s) leegschoot op de aanwezige studenten en docenten.

Hoofdredacteur Amie Steele van de universiteitskrant van Virginia Tech zei tegen CNN dat er sprake was van "totale chaos" in de studentenflat na de schietpartij. "Veel studenten renden
wild in het rond, sommigen werden helemaal gek, de politie had er de handen vol aan om ze te kalmeren en de zaak onder controle te krijgen", aldus Steele.

De Virginia Tech is een openbare universiteit met meer dan 26.000 studenten. De hoofdcampus in Blacksburg (ongeveer 425 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Washington) is meer dan 1000 hectare groot en telt meer dan honderd gebouwen. De in 1872 opgerichte technische universiteit behoort niet tot de top van het land.

Volgens lokale media moesten afgelopen vrijdag drie gebouwen van de universiteit worden ontruimd na een bommelding. In april vorig jaar was er ook al sprake van een valse bommelding.
Schietpartijen op educatieve instellingen in de Verenigde Staten komen vaker voor. De ergste tot dusver had plaats in 1966 op de Universiteit van Texas. Charles Whitman schoot een dag na zijn ouders te hebben vermoord op de universiteit veertien mensen dood en verwondde 31 anderen. Op de Colombine Highschool in Colorado schoten twee leerlingen in 1999 twaalf medescholieren en een docent dood voor ze zelfmoord pleegden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief