Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zuid-Koreaanse student verantwoordelijk voor bloedbad VS

17 apr 07

De Amerikaanse politie heeft dinsdag de Zuid-Koreaanse student Cho Seung-hui (23) ge´dentificeerd als de man die maandag op de technische universiteit van Virginia een bloedbad aanrichtte.De man had volgens een woordvoerder van de politie twee pistolen bij zich, waarmee hij 32 mensen van het leven beroofde voordat hij zelfmoord pleegde. De slachtoffers werden zowel in vier klaslokalen als in een trappenhuis aangetroffen, zei de woordvoerder. Het stoffelijk overschot van de dader werd gevonden in een lokaal tussen de lichamen van enkelen van zijn slachtoffers.

Cho was als student Engelse literatuur in zijn laatste jaar en leefde op de campus. Over zijn motieven is nog niets bekend. In het studentenhuis schoot hij eerste twee mensen dood en ruim twee uur later nog eens dertig mensen in het andere gebouw met de klaslokalen.

De politie vermoedt dat Cho op eigen houtje heeft gehandeld, maar sluit de mogelijkheid niet uit dat hij hulp heeft gehad bij het aanrichten van het bloedbad. "We onderzoeken of er al dan niet
iemand was die Cho op een zeker moment tijdens de voorbereiding of de uitvoering heeft geholpen", aldus de zegsman.

Volgens een functionaris van de Amerikaanse immigratiedienst leefde Cho al veertien jaar met zijn ouders in de VS. Hij had een vestigingsvergunning en kon dus voor onbeperkte tijd in de VS wonen en werken. Zijn familie was niet voor commentaar beschikbaar.

Volgens het tv-station Fox heeft de politie huiszoeking gedaan bij de ouders van Cho in Centreville, eveneens in de staat Virginia. President Bush heeft opdracht gegeven Amerikaanse vlaggen op regeringsgebouwen tot en met zondag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij, zo liet het Witte Huis weten.

In de Verenigde Staten is opnieuw de discussie opgelaaid over strengere wapenwetgeving. Terwijl progressieve kringen erop hameren dat er minder wapens in omloop zouden moeten zijn in de VS, wijzen zegslieden van de wapenlobby juist op het belang van de mogelijkheid zich te kunnen verdedigen in situatie als die in Virginia.

In de loop van dag werden tragische details bekend van het bloedbad. Zo heeft een 75-jarige professor uit Israël meerdere studenten het leven gered, maar is zelf omgekomen. Dat hebben
ooggetuigen gemeld. Terwijl de schutter naderde, hield Liviu Librescu de deur van het lokaal op de tweede verdieping dicht, zodat zijn leerlingen uit de ramen konden springen. "Hij werd zelf vermoord, maar dankzij hem leven al zijn studenten", vertelde een Israëlische student in Israëlische media. "Hij moet geweten hebben dat het zijn leven zou kosten."

Librescu en zijn vrouw, die in Roemenië beiden de Holocaust overleefden, verhuisden in 1978 naar Israël. Zes jaar later emigreerden zij naar de Verenigde Staten waar hij hoogleraar in
technische wetenschappen werd.

(Bron: ANP)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief