Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Massale rouw na bloedbad Virginia

18 apr 07

Duizenden personen, onder wie de Amerikaanse president George Bush en zijn vrouw, hebben dinsdag in het Amerikaanse Blacksburg (Virginia) de 32 slachtoffers herdacht van de schietpartij op de technische universiteit.

Bush repte tijdens zijn toespraak over "een dag van droefenis voor onze hele natie". 's Avonds werd een wake gehouden. De president gaf opdracht Amerikaanse vlaggen op regeringsgebouwen tot en met zondag halfstok te hangen. Aan de universiteit wordt de rest van de week geen les gegeven.

Omdat de dader een Zuid-Koreaanse student was, hield de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun woensdag spoedoverleg met zijn kabinet over de gevolgen van de dodelijke schietpartij. Zuid-Koreanen in de Verenigde Staten vrezen wraakacties van verbolgen Amerikanen. Functionarissen uitten al hun bezorgheid over mogelijke racistisch gemotiveerde represailles.

In de VS wonen miljoenen etnische Zuid-Koreanen. Van de buitenlandse studenten in de Verenigde Staten is ongeveer 15 procent van Zuid-Koreaanse komaf.

De gouverneur van Virginia kondigde een onafhankelijk onderzoek aan naar het bloedbad. Daarbij moet ook worden nagetrokken waarom geen stappen werden ondernomen tegen de dader, ondanks alle waarschuwingssignalen van docenten en het opvallende gedrag van de student de afgelopen tijd.

De schutter, die zelfmoord pleegde, zou volgens een media een afscheidsbrief hebben achtergelaten. Maar volgens de politie is er geen bewijs dat Cho Seung-hui een dergelijke brief achterliet. Amerikaanse media spraken over een schrijfsel vol wrok en bitterheid over de buitenwereld. De 23-jarige schutter beklaagt zich over rijkeluiskinderen, losbandigheid en leugenachtige charlatans. "Jullie hebben me hiertoe aangezet", staat in de brief die in zijn studentenkamer op de campus van de universiteit is gevonden.

Volgens de krant Chicago Tribune zou Cho Seung-hui de afgelopen tijd zijn opgevallen door "gewelddadig en afwijkend gedrag". Zo heeft hij brand gesticht in een kamer in een studentenhuis en een vrouw gestalkt, aldus het dagblad. De dader had volgens een woordvoerder van de politie twee pistolen bij zich, die legaal waren verkregen. De slachtoffers werden in vier klaslokalen en in een trappenhuis aangetroffen. Het stoffelijk overschot van de schutter werd gevonden in een lokaal tussen de lichamen van enkelen van zijn slachtoffers.

Cho was als student Engelse literatuur in zijn laatste jaar. In het studentenhuis waar hij woonde schoot hij eerste twee mensen dood en ruim twee uur later nog eens dertig mensen in een ander gebouw. De politie vermoedt dat Cho op eigen houtje heeft gehandeld.

Volgens een functionaris van de Amerikaanse immigratiedienst leefde Cho al veertien jaar met zijn ouders in de VS. Hij had een vestigingsvergunning en kon dus voor onbeperkte tijd in de VS wonen en werken. Zijn familie was niet voor commentaar beschikbaar.

Volgens het tv-station Fox heeft de politie huiszoeking gedaan bij de ouders van Cho in Centreville, eveneens in de staat Virginia.

In de Verenigde Staten is opnieuw de discussie opgelaaid over strengere wapenwetgeving. Terwijl progressieve kringen erop hameren dat er minder wapens in omloop zouden moeten zijn in de VS, wijzen zegslieden van de wapenlobby juist op het belang van de mogelijkheid zich te kunnen verdedigen in situaties als die op de universiteit in Blacksburg.

In Virginia mag een 12-jarige ook zonder toestemming van de ouders elke dertig dagen een schietwapen kopen, laken activisten die de vrije wapenverkoop aan banden willen leggen. De andere staten hebben niet eens een leeftijdsgrens.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief