Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Politie zat achter de verkeerde aan'

18 apr 07

De politie is bij de zoektocht naar een dader na een eerste schietincident op de technische universiteit van Virginia mogelijk achter de verkeerde persoon aangegaan.

Dat verklaart het gat van 2,5 uur tussen de eerste melding waarbij in een studentenflat twee doden vielen, en het bloedbad in leslokalen van een faculteitsgebouw, waarbij nog eens dertig doden vielen en de echte dader zelfmoord pleegde. Dat meldde The New York Times woensdag.

De krant zegt zich te baseren op een politieverklaring van een kamergenoot van een vrouw die bij het eerste schietincident omkwam. De kamergenoot zou de politie op het spoor van een student van een nabijgelegen universiteit hebben gezet. Deze Karl Thornhill wordt op herdenkingssites als het vriendje van de omgekomen vrouw, de eerstejaars studente Emily Jane Hilscher, genoemd.

Volgens de kamergenoot zou Hilscher hebben verteld dat Thornhill wapens in huis had en dat ze met hem op een schietterrein was geweest. De politie veronderstelde op basis van deze verklaring dat Thornhill wel eens de dader zou kunnen zijn en zocht hem op voor ondervraging. Tijdens het verhoor kwam de melding van het tweede schietincident binnen. De werkelijke dader bleek achteraf de Zuid-Koreaan Cho Seung-hui, een student Engels die op de campus van de technische universiteit in Blacksburg leefde.

De politie en het universiteitsbestuur hebben flinke kritiek gekregen omdat pas bij het begin van het tweede schietincident alarm werd geslagen. Woensdagochtend kwamen er bij universiteitsvoorzitter Charles Steger dreigementen binnen.

Tijdens een persconferentie later op de dag maakten de autoriteiten bekend dat er in 2005 tot twee keer toe door vrouwen was geklaagd over Cho Seung-hui. Agenten hadden daarop een gesprek met de student die vervolgens ook gesprekken voerde met een lokale psycholoog. De vrouwen dienden geen offciële aanklacht tegen hem in.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief