Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cho stuurde materiaal aan tv-station

19 apr 07

Cho Seung-hui, de massamoordenaar van Virginia, heeft een pakket met foto's, videofilmpjes en een verklaring aan het Amerikaanse tv-station NBC gestuurd. Dit gebeurde tussen de eerste en de tweede schietpartij maandag.

NBC publiceerde op zijn website enkele foto's waarop Cho poseert met vuurwapens, een mes en een hamer. Ook is een foto te zien waarop de dader een vuurwapen tegen zijn hoofd houdt. NBC News toonde ook materiaal op tv. Het pakket bevatte verder een felle verklaring van 1800 woorden, die volgens de NBC "moeilijk is te volgen".

In een van de video's lijkt Cho te verwijzen naar het bloedbad: "Ik had dit niet hoeven doen. Ik had weg kunnen gaan". Hij stelde dat hij "het" niet voor zichzelf deed, maar "voor zijn kinderen, voor zijn broers en zusters" die zouden worden gemolesteerd.

NBC heeft het materiaal ter beschikking gesteld aan de federale recherche FBI, die de gegevens analyseert. Bij het bloedbad maandag schoot de student Cho 32 mensen dood op het terrein van de technische universiteit van Blacksburg.

De dader gaf zijn pakket maandagochtend af bij de post nadat hij bijna twee uur daarvoor twee personen om het leven had gebracht. Dat blijkt uit het tijdstip van de poststempel. Kort daarna sloeg Cho opnieuw toe en doodde hij dertig personen. Daarna pleegde hij zelfmoord.

Het pakket was niet geadresseerd aan een specifieke persoon. NBC ontving het materiaal dinsdag, maar opende het pas een dag later.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief