Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Universiteit heeft weinig middelen tegen gestoorde student

19 apr 07

Amerikaanse universiteiten hebben weinig mogelijkheden om maatregelen te treffen wanneer ze signaleren dat een student ernstige psychische problemen heeft.

Universiteiten mogen ouders niet inlichten over problemen van hun kind zonder toestemming van de persoon in kwestie. Ook kunnen ze studenten niet tegen hun zin in met ziekteverlof sturen.

"In de meeste staten mogen studenten alleen naar het ziekenhuis worden gestuurd wanneer er sprake is van dreigend gevaar voor de persoon zelf of diens omgeving", citeerde The New York Times donderdag Richard Kadison, hoofd van de psychische hulpverlening van de Harvard-Universiteit en expert op het gebied.

De student Cho Seung-hui, die maandag op de campus van Virginia Tech 32 mensen doodschoot en vervolgens de hand aan zichzelf sloeg, kampte met psychische problemen. Verscheidene docenten van Virginia Tech lieten na de schietpartij aan de pers weten al tijden bezorgd te zijn geweest over de geestelijke gesteldheid van Cho, omdat de student Engels onder meer lugubere toneelstukken zou hebben geschreven.

Universiteiten zijn echter beperkt in hun handelingsvrijheid. "Je kan iemand niet van de universiteit aftrappen omdat hij stukken schrijft over rare onderwerpen, ook al lijkt de persoon in kwestie teruggetrokken en vijandig", zegt Kadison.

In 2005 hadden tot twee keer toe vrouwen geklaagd over Cho Seung-hui, maar geen officiële aanklacht tegen hem ingediend. Cho kampte met zelfmoordneigingen en werd tegen zijn wil voor korte tijd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. The Washington Post meldde donderdag op haar website dat zijn behandelend psychiater vaststelde dat Cho weliswaar een psychische aandoening had, maar niet suïcidaal zou zijn.

Was hij dat wel geweest, dan had de universiteit nog steeds weinig keus gehad. Virginia nam vorige maand zelfs een wet aan die universiteiten verbiedt studenten die een poging tot zelfmoord doen of te kennen geven suïcidale neigingen te hebben, weg te sturen.

Universiteiten staan in dit soort gevallen voor een moeilijke keuze. In het verleden zijn universiteiten zowel aangeklaagd wanneer ze faalden een zelfmoord te voorkomen als wanneer ze preventief actie ondernamen tegen een potentieel suïcidale student.

Veel Amerikaanse studenten hebben psychische problemen. Uit een onderzoek van de American College Health Association blijkt dat bijna een op de tien studenten het afgelopen jaar zelfmoord heeft overwogen, een op de honderd deed daadwerkelijk een poging.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief