Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'ISAF missie ondanks doden de moeite waard'

21 apr 07

Het verliezen van troepen is een van de zwaarste onderdelen van zijn baan. Toch is het "absoluut de moeite waard" dat de NAVO-macht ISAF in Afghanistan doorgaat. Dat zei generaal Ton van Loon vrijdag in televisieprogramma NOVA.

Van Loon is commandant van de ISAF-troepen in zes provincies in het zuiden van Afghanistan en geeft daarmee ook leiding aan onder meer de Britten, Canadezen en Roemeniërs in het gebied. Het gebeurt geregeld dat er aanslagen worden gepleegd op militairen van de NAVO-macht ISAF in het zuiden van Afghanistan.

"Toch staat dat in geen verhouding tot de activiteiten die ze daar verrichten", zei de generaal. Iedere keer als hij een kist van een overleden militair bij een zogenoemde ramp-ceremonie uitgeleidde doet, voelt hij dat toch als een verlies. Maar Van Loon vindt dat de NAVO door moet gaan, in alle provincies, dus ook in Uruzgan. Zowel voor Afghanistan als voor de rest van de wereld, omdat de aanwezigheid van de NAVO-macht er ook is om te voorkomen dat terrorisme uitwaait naar de rest van de wereld. "Het is buitengewoon belangrijk voor de stabiliteit in de regio en de wereld dat Afghanistan haar eigen boontjes kan doppen."

Of de Nederlanders de missie in Uruzgan moeten voortzetten, wilde de NAVO-commandant niet zeggen. Maar Uruzgan heeft hulp nodig, zei hij. Dat mag wat hem betreft ook onder een andere vlag. "Maar het moet wel goed geregeld zijn."

Van Loon zei begrip te hebben voor de bevolking en studenten uit Kandahar die klagen dat het daar sinds de val van de Taliban in 2001 slechter op geworden is. Eerder bleek al dat de bevolking het zwaar heeft en soms letterlijk tussen twee vuren zit: de Taliban enerzijds en de regerings- en ISAF-troepen anderzijds. Van Loon wees er echter op dat ISAF pas een jaar in Kandahar bezig is. In die tijd zijn er wel degelijk resultaten geboekt. "De universiteit in de stad bood eerst alleen streng religieus onderwijs, nu kunnen studenten er ook medicijnen studeren." Ook in Deh Rawod in Uruzgan en Sangin in Helmand zijn de Taliban volgens de generaal
teruggedrongen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief