Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'ABN-klanten merken weinig van overname Barclays'

23 apr 07

Klanten van ABN Amro zullen weinig merken van de grootste overname ooit van een Nederlands bedrijf. Dat zei bestuursvoorzitter Rijkman Groenink maandag na de bekendmaking van de overname van zijn bank door het Britse Barclays.

"De Nederlandse organisatie ABN Amro blijft gewoon bestaan."

Groenink ziet het niet als een nederlaag dat de Nederlandse bank niet op eigen kracht doorgaat. "We kunnen wel op eigen kracht verder, maar wat is dan de toekomst? Europese banken moeten over de grenzen heen kijken. Ook voor Barclays betekent dit het opgeven van een deel van hun cultuur."

De naam van de nieuwe holding wordt Barclays, maar de merknaam ABN Amro blijft hoogstwaarschijnlijk bestaan. "Wij gaan ervan uit dat de waarde van lokale merken zo groot is, dat we die niet moeten laten verdwijnen", zei Groenink doelend op onder meer de merken ABN Amro en het Italiaanse Antonveneta.

"Voor klanten van ABN Amro is deze overname alleen maar beter", stelde Groenink bovendien. "Een en een is meer dan twee." Volgens de topman is de klant "de grote winnaar".

De kantoren van ABN Amro blijven onderdeel van het straatbeeld. "Barclays heeft geen kantoren in Nederland, dus er is geen reden om ze te sluiten."

Het hoofdkantoor van de nieuwe combinatie komt bovendien in Amsterdam. En de bank blijft waarschijnlijk ook shirtsponsor van de Amsterdamse voetbalclub Ajax. "Dat staat totaal los van elkaar", zei Groenink. "Het is een zorg en een vreugde."

Ook voor werknemers is er zorg en vreugde. De nieuwe bankcombinatie wordt het op vier na grootste bankbedrijf ter wereld met de bijbehorende toekomstperspectieven. Bestuursvoorzitter John Varley van Barclays noemde het nieuwe concern "een magneet voor talent".

Maar de nieuwe bankencombinatie maakte maandag ook bekend dat 12.800 banen verdwijnen en 10.800 arbeidsplaatsen naar lagelonenlanden gaan. Groenink wilde niet zeggen hoeveel arbeidsplaatsen in Nederland precies verloren gaan. Hij zei wel dat het "voor het grootste gedeelte niet om Nederlandse banen gaat".

De vakbonden maken zich zorgen over het grote banenverlies na de overname. Varley is duidelijk een stuk minder bezorgd. "De nieuwe bankcombinatie heeft plaats voor 230.000 werknemers. We gaan uitvan een jaarlijks natuurlijk verloop van 10 procent, dat zijn 23.000 werknemers." Varley kon nog niets zeggen over het aantal gedwongen ontslagen.

De Brit Varley en de meeste bestuursleden verhuizen naar Amsterdam, "I always loved Amsterdam", aldus de Brit. "We vestigen ons hier en houden onze vergaderingen hier." Op de vraag hoe lang het hoofdkantoor van de bankcombinatie in Nederland gevestigd blijft, antwoordde Varley: "forever".

Groenink zelf wordt commissaris bij het nieuwe bankbedrijf. Dat betekent dat zijn invloed op de dagelijkse gang van zaken nagenoeg nihil is. De functie van chairman, vergelijkbaar met die van president-commissaris, liet hij aan zijn neus voorbijgaan. "Ik vind dat een chairman onafhankelijk moet zijn. Als voormalige bestuursvoorzitter van ABN Amro ben ik dat niet."

Groenink ziet de overname als een "mijlpaal in de geschiedenis". Het is volgens de bestuursvoorzitter een begin van een grote Europese consolidatieslag in de bankenwereld. "Het aantal fusies neemt toe. Dat is noodzakelijk voor onder meer kostenbesparingen en uiteindelijk voor de klanten."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief