Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Justitie wil miljoenen van partner Mieremet

25 apr 07

Het Openbaar Ministerie heeft Belgie woensdag gevraagd beslag te leggen op twee woningen van Ria E., de partner van de vermoorde crimineel John Mieremet.

De twee zouden geld bij de geliquideerde zakenman Willem Endstra in beheer hebben gegeven. Justitie is van plan dit geld terug te vorderen en schat deze criminele erfenis voorlopig op 13,4 miljoen euro. Volgens officier van justitie van het Landelijk Parket Digna van Boetzelaer is het niet uitgesloten dat op termijn meerdere "criminele beleggers van Endstra" geld zal worden ontnomen. Ook is het mogelijk dat de erven Endstra een deel van hun erfenis kwijtraken, omdat er sprake zou kunnen zijn van crimineel verkregen vermogen.

Vandaag heeft justitie samen met Belgische diensten invallen gedaan in woningen van Ria E. en haar zoon in het Belgische Neerpelt. Tot verrassing van justitie werd er een grote hoeveelheid administratie gevonden en in beslag genomen. Verder trof de politie een vuurwapen met munitie aan. Justitie heeft beslag gelegd op enkele miljoenen euro's aan banktegoeden.

John Mieremet zou samen met Sam Klepper een crimineel duo hebben gevormd. Eind jaren '90 week hij uit naar een landhuis in het Belgische Neerpelt. Zijn geld zou hij voor een groot deel belegd hebben bij Willem Endstra, onder de naam van zijn partner Ria E.

In februari 2002 wordt een aanslag gepleegd op Mieremet. Hij vermoedt dat Willem Endstra en zijn vriend uit die tijd Willem Holleeder erachter zitten, om op die manier de miljoenenbelegging van Mieremet voor zichzelf te kunnen houden. Later dat jaar noemt Mieremet Endstra in een interview in De Telegraaf "bank van de onderwereld, en Holleeder zijn bewaker". Om verdere publicitaire schade te vermijden belooft Endstra om de miljoenenbelegging van Mieremet en Ria E. terug te storten en nog een boete te betalen van 5 miljoen gulden.

Op 17 mei 2004 wordt Willem Endstra geliquideerd voor zijn kantoor in Amsterdam. John Mieremet wordt gedood op 1 november 2005, in Thailand.

Justitie verdenkt Ria E. nu van heling en witwassen, voor een bedrag dat voorlopig wordt geschat op 13,4 miljoen euro. Justitie stelt dat dit wederrechtelijk verkregen voordeel is, en wil het geld daarom terugvorderen. Verder wordt Ria E. verdacht van de deelname aan een criminele organisatie. Justitie heeft ook een strafrechtelijk financieel onderzoek geopend tegen de bv van E. , The Blues Company.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief