Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aandeelhouders ABN willen stem in verkoop LaSalle

26 apr 07

ABN Amro moet de voorgenomen verkoop van de Amerikaanse LaSalle Bank voorleggen aan zijn aandeelhouders.

De afzonderlijke verkoop ervan werpt een dam op voor andere geïnteresseerden in de dochter, die mogelijk een hogere prijs willen betalen. Dat betoogden donderdag meerdere aandeelhouders tijdens de jaarvergadering van de bank.

ABN Amro wil graag fuseren met Barclays, maar het bestuur vreest dat het trio Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander zijn slag slaat. Als dat lukt, wordt de bank opgedeeld.

Deze week liet ABN Amro weten dat de Amerikaanse dochter LaSalle Bank, waarop RBS zijn oog heeft laten vallen, reeds heeft verkocht aan Bank of America. Hiermee hoopt de bank het trio uit elkaar te spelen.

ABN Amro benadrukte donderdag dat andere bieders naast Barclays uitsluitend een bod kunnen uitbrengen op LaSalle enerzijds en de rest van de bank anderzijds. "Dit frustreert het biedingsproces", zei een aandeelhouder namens enkele grote Nederlandse beleggers.

"We willen dat u alle partijen gelijke kansen geeft om een volledig bod uit te brengen. U moet de verkoop van LaSalle aan ons voorleggen", aldus de aandeelhouder. De spreker kreeg bijval, onder meer van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Voorman Peter Paul de Vries wond zich enorm op over de afzonderlijke verkoop van LaSalle. Hem werd meerdere keren het spreken verhinderd. Even leek het grimmig te worden, toen de voorman in een poging het woord te krijgen het podium voor de bestuurders en commissarissen betrad. Hij werd door beveiligingspersoneel terug naar zijn stoel gedirigeerd.

De top van ABN Amro bezweek echter niet onder de druk. Volgens bestuursvoorzitter Rijkman Groenink is zijn bank juridisch niet verplicht om toestemming te vragen voor de transactie. Bovendien zijn aandeelhouders gebaat bij de gang van zaken, vindt hij. "Andere partijen hebben nog ruim de tijd om een tegenbod te doen op LaSalle. Ik nodig iedereen dan ook uit om dat te doen", aldus de topman. Hij wees erop dat ook RBS het vrijstaat een gooi te doen naar de dochter.

Groenink vond dat hij met LaSalle Bank voortvarend te werk is gegaan. "We zijn in vier dagen tot overeenstemming gekomen met Bank of America", aldus de topman, die zich liet ontvallen Barclays niet op de hoogte te hebben gesteld van die aanstaande transactie.

Door LaSalle buiten de overname van ABN Amro te schuiven, wil Groenink de kans op het welslagen van de fusie met Barclays te vergroten. Als de Amerikaanse prooi afzonderlijk wordt verkocht, verliest RBS mogelijk belangstelling zich nog langer bij het consortium te voegen. Daarop verliezen Fortis en Banco Santander ook aan slagkracht.

De VEB is niet blij met de gang van zaken. Deze vereniging is vooral geïnteresseerd in een zo hoog mogelijk bieding op alle eigendommen van de bank. De beleggersclub overweegt daarom naar de rechter te stappen. Hiermee wil de VEB de plotselinge verkoop van LaSalle verhinderen. De Vries liet donderdag weten dat de kans op zo'n rechtszaak "nu 90 procent is geworden".

Tijdens de aandeelhoudersvergadering kon niet worden gestemd over het bod van Barclays op ABN Amro. Een vergadering hierover vindt pas later dit jaar plaats. Wel kunnen de aandeelhouders zich buigen over de eis van aandeelhouder TCI om ABN Amro op te splitsen en in delen te verkopen. Er hebben al twee stemmingen plaatsgevonden, maar deze moet worden overgedaan. Uit deze stemmingen kwam naar voren dat de aandeelhouders het plan van TCI steunen, maar deze uitslag is niet definitief.

Peter Paul de Vries, die reageerde op de niet-definitieve stemmingen, noemde de uitkomst òpmerkelijk'. Wel nuanceerde hij de gevolgen voor het zittende bestuur. "De stemming is adviserend. ABN Amro kan dit naast zich neerleggen. Wel wordt de druk op de bank verhoogd om andere partijen naast Barclays grotere kansen te geven op een geslaagde overname.".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief