Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer wil opheldering over 'intimidatie' Wilders

26 apr 07

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over een gesprek dat de Nationaal Co÷rdinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft gevoerd met Tweede Kamerlid Geert Wilders.

Het Kamerlid heeft het gesprek als intimiderend ervaren. Wilders werd eerder deze maand door de NCTb enkele uren gewezen op de ophef die zijn recente kritiek op de islam in de Arabische wereld heeft veroorzaakt. Steen des aanstoots is zijn uitspraak dat moslims in Nederland de helft uit de Koran zouden moeten scheuren als ze hier willen blijven.

Volgens Wilders had het gesprek meer dan alleen tot doel hem te informeren over zijn veiligheidssituatie. "Daarnaast was er tussen de regels door ook een andere boodschap: Kan het niet op een andere manier", aldus het Kamerlid.

De NCTb wilde donderdagavond geen mededelingen doen over de kwestie. Wel benadrukte een woordvoerder in het algemeen dat de NCTb nooit iemand de mond zou snoeren. "Iedere relatie die wordt gelegd tussen de NCTb en intimidatie en de mond snoeren, werpen we verre van ons", zei de woordvoerder.

Desondanks heeft Wilders naar eigen zeggen "geen fijn gevoel" overgehouden aan de ontmoeting. Hem werd in beeld en tekst getoond dat ayatollahs hebben gedreigd met onder meer economische sancties tegen Nederland en het terugroepen van ambassadeurs. "Dat is gelukkig allemaal niet gebeurd maar je schrikt wel als je dat ziet", zei Wilders.

De Kamer wil van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) uitleg over de zaak. Eerst leek het erop dat dat donderdagavond nog via een vertrouwelijk overleg met de fractievoorzitters zou gebeuren, maar Hirsch Ballin is bereid een openbare brief te sturen. Het is nog niet bekend wanneer die naar het parlement gaat.

VVD-leider Mark Rutte benadrukte dat een Kamerlid zich nooit geïntimideerd mag voelen om zich vrij uit te spreken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief