Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Russische musicus Rostropovitsj overleden

27 apr 07

De beroemde Russische cellist en dirigent Mstislav Rostropovitsj is vrijdag overleden in een ziekenhuis in Moskou. Dat heeft een woordvoerder van de musicus gemeld. Rostropovitsj, die al enige tijd ziek was, was tachtig jaar oud.

De in Baku, de huidige hoofdstad van Azerbeidzjan, gebore muzikant was tot begin jaren '70 een gevierd musicus in de Sovjet-Unie. Van de autoriteiten kreeg hij toestemming om wereldwijd op te treden.

In 1971 brak hij evenwel een lans voor de culturele vrijheid in de Sovjet-Unie en bood hij openlijke steun aan dissident Aleksandr Solzjenitsyn. In 1974 verliet hij het land voor de Verenigde Staten, waarna Moskou hem in 1978 het Sovjetburgerschap ontnam. In 1990 volgde eerherstel voor de balling.

Eenmaal in de Verenigde Staten kreeg Rostropovitsj de leiding over het Amerikaanse National Symphony Orchestra in Washington. In 1989 gaf hij met zijn cello een geïmproviseerd concert voor de Berlijnse Muur waarvan beelden de hele wereld overgingen.

Onder de bewonderaars van de legendarische solist en dirigent waren onder anderen koningin Beatrix en prins Claus. Rostropovitsj trad voor hen op in 1998 tijdens een concert in Amsterdam ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de vorstin.

De Russische president Poetin noemde vrijdag de dood van de legendarische musicus ,,een vreselijk verlies voor de Russische cultuur". De cellist zal op 29 april worden begraven op het Novodevitsje-begraafplaats in Moskou waar veel kunstenaars, schrijvers en intellectuelen hun laatste rustplaats hebben, zo maakte een woordvoerder bekend. Hij zal eerst worden opgebaard in het Conservatorium van Moskou en later in de Christus Verlosser kathedraal.

Rostropovitsj legt daarmee dezelfde weg af als de vier dagen geleden overleden ex-president Boris Jeltsin. De cellist schoot Jeltsin te hulp toen deze in 1991 verzet bood tegen een conservatieve coup gericht tegen de toenmalige Sovjetleider Gorbatsjov. Beelden van Rostropovitsj en Jeltsin zij aan zij in het zogenoemde 'Witte Huis' in Moskou' gingen toen de wereld over.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief