Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Melkert wel op de hoogte van Wolfowitz-schandaal'

1 mei 07

Ad Melkert was volledig op de hoogte van de betere baan die Wereldbank-president Paul Wolfowitz regelde voor zijn vriendin.

Hij had 'zeker toegang tot de specifieke details' van de overplaatsing. Dat heeft Wolfowitz gezegd, meldt de website van het weekblad Elsevier.

Wolfowitz moet zich tegenover het bestuur van de Wereldbank verantwoorden. Hij wordt ervan beschuldigd zijn positie te hebben misbruikt om zijn vriendin aan een hoge functie te helpen. Of Wolfowitz daadwerkelijk de regels heeft overtreden, wordt momenteel onderzocht door een speciaal daarvoor aangewezen onderzoekscommissie. Uiteindelijk zal de 24-koppige raad van bestuur van de Wereldbank over zijn lot beslissen.

De ethische commissie van de bank, waarvan Melkert destijds voorzitter was, heeft volgens Wolfowitz tot twee keer toe ingestemd met de details van de overplaatsing en de promotie van Saha Riza. Zij vertrok in 2005 naar het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Dat gebeurde nadat de ethische commissie had geoordeeld dat ze beter kon worden overgeplaatst, omdat haar vriend president van de Wereldbank was geworden. Bij het ministerie kreeg zij een flinke salarisverhoging.

De Wereldbankpresident noemt de beschuldigingen 'oneerlijk en niet waar', meldt Elsevier. Hij weigert dan ook zijn baan als hoogste baas van de Wereldbank op te geven.

Melkert ontkent dat hij op de hoogte was van de salarisverhoging. Vorige maand namen de PvdA-ministers Wouter Bos (Financiën) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) het nog voor hem op. De voormalige PvdA-minister speelde volgens de bewindslieden geen rol in de totstandkoming van de arbeidsvoorwaarden van Riza, maar heeft slechts een advies gegeven over de promotie.

Het Europees Parlement drong eind vorige maand aan op het aftreden van Wolfowitz. Dat zou belangrijk zijn om te voorkomen dat het anti-corruptiebeleid van het instituut door de zaak wordt ondermijnd.

De Wereldbank is de grootste internationale financiële instelling en financiert wereldwijd ontwikkelingsprojecten door leningen te verstrekken aan overheden en instellingen in ontwikkelingslanden. Het hoofdkantoor van de bank is gevestigd in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

(Bron: Elsevier)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief