Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mogelijk slachtoffers bij nieuw schietincident Irak

2 mei 07

Bij een schietincident tussen Nederlandse mariniers en Irakezen zijn op 7 december 2003 onder de Irakezen mogelijk één of meer slachtoffers gevallen.

Dat hoorde NOVA van meerdere betrokken mariniers. Er is na het incident wel gemeld bij de commandant dat er mogelijk slachtoffers zijn gevallen, maar in het officiële verslag van dat incident - waar NOVA inzage in kreeg - is daar niets over te vinden. Ook de marechaussee wist niets van mogelijke slachtoffers, en heeft er daarom niets mee gedaan en niet aan justitie gemeld.

Eén van de betrokken mariniers heeft vandaag een verklaring afgelegd bij de marechaussee over wat er precies is gebeurd. De Marechaussee laat NOVA weten dat ze in opdracht van het Openbaar Ministerie de schietpartij alsnog gaat onderzoeken.

Op 7 december 2003 vertrekken 16 Nederlandse mariniers in vier landrovers van Al Khidr naar As Samawah. Vlak buiten Al Khidr menen enkele mariniers dat ze onder vuur worden genomen vanuit een autowrak dat op 100 meter van de weg ligt. De mariniers vuren terug, het schieten duurt 5 minuten en er worden ruim 500 kogels gebruikt. NOVA hoort van meerdere mariniers dat er even verderop mensen wegrennen naar een bedoeïenentent. De militairen zien zeker één, mogelijk twee Irakezen neergaan. Een getuige: "Een Irakees blijft liggen. Een tweede man hinkelt, valt en wordt dan weggesleept". Na afloop wordt het wrak door de mariniers onderzocht, maar ze vinden daar niets.

"Er lag geen lijk, er lag geen bloed, er was geen huls te bekennen en in het modderige zand was geen voetspoor te bekennen", aldus een getuige tegenover NOVA. Ze gaan niet verder naar de tent. Te gevaarlijk.

De mariniers die bij het incident betrokken zijn, staan onder leiding van twee sergeants. Eén meldt zich bij de commandant en er wordt rapport opgemaakt: "De mariniers werden beschoten. (…) Het was duidelijk gericht automatisch vuur, mondingsvuur duidelijk zichtbaar, schoten geen doel getroffen, vermoedelijk 3 personen. (…) Onmiddellijk het vuur robuust met automatisch vuur beantwoord. Helaas heeft de doorzoeking ten noorden van de weg niets opgeleverd: de daders waren gevlogen. Uiteindelijk heeft ieder zijn weg vervolgd", zo staat in het vertrouwelijke rapport.

Maar er staat helemaal niets over mogelijke slachtoffers. De tweede sergeant ziet de commandant pas 3 dagen later en vraagt of er nog gekeken is naar mogelijke slachtoffers. Maar de commandant zegt dat alles in orde is en wuift hem weg. Hoogleraar Militair Recht Liesbeth Zegveld: "Een commandant heeft de plicht om actief te onderzoeken wat hier aan de hand is geweest. Dat is ook een juridische plicht om altijd zo uitvoerig mogelijk onderzoek te doen. Pas dan kan je de volgende stap naar de marechaussee zetten en kun je hen voldoende informeren. Dus dat daar fouten zijn gemaakt, lijkt mij evident".

SP en GroenLinks wil dat alle feiten nu boven water komen. De partijen gaan kamervragen stellen aan minister Van Middelkoop (Defensie).

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief