Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Libanon overschaduwt premierschap Olmert

2 mei 07

De mislukte oorlog in Libanon hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de IsraŽlische premier Ehud Olmert.

In een land waar veiligheid zo ongeveer alles bepaalt, is geen plaats voor een regeringsleider die een oorlog verliest. Sinds de oorlog van juli en augustus duikelde de populariteit van Olmert naar een dieptepunt. Hij geniet volgens peilingen nog maar de steun van 3 procent van de bevolking.

Het rapport van de commissie Winograd naar de Libanon-oorlog lijkt hem de afgrond in te duwen. Olmert faalde ernstig, meent de commissie. Hij begon de strijd tegen Hezbollah "overhaast" en "zonder weloverwogen plan". Hem wordt een gebrek aan "verantwoordelijkheidsbesef, inzicht en voorzichtigheid" verweten. De oorlog kostte 1200 Libanezen en 160 Israëli's het leven.

Olmert denkt nog steeds Winograd te kunnen overleven. Na publicatie van het rapport laat hij weten "de missers te gaan corrigeren" die Winograd had opgemerkt. De premier lijkt echter
onvoldoende rekening te houden met ambitieuze criticasters in zijn eigen partij. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni vertelt hem al een dag na publicatie van het Winograd-rapport dat zijn tijd om te vertrekken is gekomen. Livni is een rijzende ster en wordt binnen de Kadima-partij al langer genoemd als nieuwe leider.

Olmert moet niet verbaasd zijn door het gezaag aan zijn stoelpoten. In het verleden heeft hij zelf met veel enthousiasme aan deze praktijk meegedaan. Hij ging zelfs zover om de tegenpartij te steunen om zijn toenmalige partijleider Benjamin Netanyahu een hak te zetten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief