Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Portret Ehud Olmert

2 mei 07

Een portret van Ehud Olmert.

Ehud Olmert wordt geboren op 30 september 1945 in het Palestijnse Binyamina. Hij studeert rechten, filosofie en psychologie en bouwt daarna een bloeiend advocatenkantoor op. Daarnaast stort hij zich op de politiek; op zijn 28e komt hij voor Likud in de Knesset, het Israëlische parlement.

De ambitieuze parlementariër weet altijd weer vrienden binnen de partij te vinden. Dankzij zijn goede relatie met premier Yitzhak Shamir is hij van 1988 tot 1992 minister. Eerst van Minderheden en later van Volksgezondheid. Daarna was hij tien jaar eerste burger van Jeruzalem. Pragmatisme kenmerkt zijn stijl. Om burgemeester van Jeruzalem te worden gaat de seculiere Olmert een alliantie aan met ultraorthodoxe groepen. Hij zorgt voor een enorme bloei van joodse nederzettingen in Arabisch Oost-Jeruzalem. 'Illegale' huizen van
Palestijnen gaan zonder pardon tegen de grond.

In 2003 keert hij terug in de nationale politiek. Hij verliest de strijd van Sharon om het partijleiderschap van Likud. Desondanks benoemt Sharon hem tot minister. Olmert groeit uit tot de rechterhand van de premier en steunt diens terugtrekkingsplan uit Gaza door dik en dun. Als Sharon Kadima opricht, is Olmert een van de eersten die zich bij de nieuwe partij aansluit.

Door het wegvallen van Sharon valt hem als vicepremier plotseling het premierschap en het leiderschap an Kadima in handen. Maar bij de verkiezingen valt het resultaat tegen. Olmert krijgt als regeringsleider te maken met een Hamas-regering bij de Palestijnen en zijn plan voor een nieuwe eenzijdige terugtrekking verdwijnt in de koelkast. Het leger blijkt intussen niet in staat een ontvoerde Israëlische militair in de Gazastrook terug te halen. De ontvoering van twee Israëlische militairen door de Libanese Hezbollah lijkt dan een uitgelezen kans. Het leger kan zijn blazoen oppoetsen en Olmert een vijand uitschakelen en zijn dalende populariteit keren. Dat pakt helemaal verkeerd uit en laat Olmert niet meer los.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief