Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

ABN Amro mag LaSalle niet verkopen

3 mei 07

ABN Amro mag de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle aan Bank of America niet doorzetten.

President Huub Willems van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam zette donderdag een streep door de voorgenomen transactie van 21 miljard dollar (ruim 15 miljard euro). De zaak was aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

"LaSalle vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van ABN Amro. De klachten van de VEB zijn terecht, dit had aan aandeelhouders moeten worden voorgelegd", aldus de president. Volgens de rechter stelde de verkoop van LaSalle de aandeelhouders voor een voldongen feit. Hij noemde dat "onaanvaardbaar".

De VEB verwacht dat topman Rijkman Groenink van ABN Amro binnen een etmaal wordt ontslagen door de raad van commissarissen van de bank.

Door de uitspraak komt de voorgenomen overname van ABN Amro door het Britse Barclays op losse schroeven te staan. De verkoop van dochter LaSalle maakt daarvan onderdeel uit. Barclays wil volgens de huidige beurskoersen ruim 63 miljard euro in aandelen betalen voor de Nederlandse bank. Als de verkoop van LaSalle niet doorgaat kan Bank of America een schadevergoeding van 200 miljoen dollar van ABN Amro eisen. Maar in het verkoopcontract met Bank of America is ook opgenomen dat ABN Amro tot aanstaande zondag op zoek mag naar hogere bieders op LaSalle.

De rechter vindt de verkoop van LaSalle echter geen gifpil zoals de VEB meent. Volgens de beleggersclub wordt ABN Amro door de verkoop van LaSalle minder aantrekkelijk voor andere bieders dan Barclays die mogelijk meer geld willen betalen, zoals het consortium van Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander. RBS, de aanvoerder van het consortium, wil de Amerikaanse ABN-dochter graag inlijven. Het streven van het consortium om ABN Amro te kopen en op te delen lijkt door de uitspraak dichterbij te zijn gekomen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief