Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

FNV: Horrorscenario ontspint zich rond ABN Amro

3 mei 07

FNV Bondgenoten maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor ABN Amro nu de bank de verkoop van LaSalle van de rechter moet bevriezen.

"Het is een horrorscenario dat zich nu ontspint", zei FNV-bestuurder Fred Polhout donderdag. De Ondernemingskamer van het gerechthof in Amsterdam besloot donderdag dat ABN Amro de verkoop van LaSalle niet mag doorzetten zonder de aandeelhouders te raadplegen.

De uitspraak maakt de weg vrij voor een bod van een bankenconsortium, geleid door Royal Bank of Scotland (RBS), dat ABN Amro wil overnemen en opsplitsen. "Het is ontegenzeggenlijk dat de aandeelhouders alle macht naar zich toe trekken en alle middelen gebruiken om zoveel mogelijk geld in hun zakken te steken", zei de vakbondsbestuurder.

FNV vreest de gevolgen voor de werkgelegenheid als ABN Amro wordt opgesplitst tussen RBS, Fortis en Banco Santander. "Het personeel kijkt ernaar en ziet zijn werk verdwijnen." De vakbond zegt geen middel ongemoeid te zullen laten om de positie van de werknemers onder de aandacht te brengen. "We kunnen namens de werknemers procedures starten om hun belangen onder de aandacht te brengen", zei Polhout.

"Het is een gotspe dat de aandeelhouders alleen maar invloed op de LaSalle-deal willen omdat er zo een biedingsstrijd ontstaat", zei bestuurder Joop Hofland van vakbond De Unie. "Die miljarden moeten terugkomen en de grootste kostenpost is personeel. Wij weten wie het gelag van De Vries en zijn VEB-leden gaat betalen." Hij roept Wouter Bos, minister van Financiën, op de code Tabaksblatt te herzien. "Als aandeelhouders op de stoel van de directie gaan zitten, worden een heleboel bedrijven uitgehold.'

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief