Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Olmert houdt zijn mond in debat Libanon-rapport

3 mei 07

De IsraŽlische premier Ehud Olmert heeft zijn omstreden beleid tijdens de Libanon-oorlog in 2006 donderdag niet zelf verdedigd tijdens een spoeddebat in het parlement, de Knesset.

Dat besprak het zogeheten Winograd-rapport over de strijd tegen de militante Libanese Hezbollah-beweging.

In het rapport is zware kritiek geuit op vooral Olmert. De regeringsleider liet het woord evenwel aan vicepremier en politiek veteraan Shimon Peres.

In Tel Aviv kwamen donderdagavond volgens Israëlische media zeker 100.000 mensen bijeen om te betogen tegen Olmert. Uit peilingen is gebleken dat een meerderheid van de Israëliërs vindt dat de eerste minister moet vertrekken.

Het stond vooraf al vast dat Olmert het debat in de Knesset zou overleven, ondanks rebellie binnen zijn eigen Kadima-partij. Die schaarde zich woensdag in meerderheid achter de premier, kort nadat partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni publiekelijk om het aftreden van Olmert had gevraagd. Haar hangt volgens Israëlische media nog steeds ontslag boven het hoofd.

De voorman van de oppositionele Likud, Benjamin Netanyahu, zei donderdag ook dat Olmert moet opstappen. Hij riep op tot vervroegde verkiezingen. De oppositie hekelde ook dat Olmert " niet het lef had" om zich te verdedigen. Olmert heeft steeds gezegd niet aan opstappen te denken.

In het maandag verschenen tussenrapport van de onderzoekscommissie onder leiding van oud-rechter Eliahu Winograd werd het optreden van Olmert tijdens het Israëlische legeroffensief afgelopen zomer tegen Hezbollah in Zuid-Libanon gekraakt. Ook de minister van Defensie. Amir Peretz, kreeg forse kritiek. Hij was donderdag niet eens aanwezig bij het debat.

Het conflict, dat begon na de ontvoering door Hezbollah van twee Israëlische militairen, kostte circa 1200 Libanezen en 160 Israëli's het leven. De beide ontvoerde militairen worden nog steeds vastgehouden door de sjiitische strijdgroep. Achter de schermen onderhandelen Hezbollah en Israël over de vrijlating van de mannen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief