Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Druk op Groenink neemt toe

3 mei 07

Rijkman Groenink wordt binnen een etmaal vervangen als topman van ABN Amro. Dat verwacht directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

"Groenink is niet de man die dit verkoopproces moet leiden of bestuursvoorzitter moet zijn van de bank."

De Vries deed zijn uitspraken donderdag na een door de VEB aangespannen rechtszaak tegen ABN Amro. De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam stelde de VEB in het gelijk. ABN Amro mag de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle van de rechter niet doorzetten. Ook verbood het gerechtshof de grootste Nederlandse bank nog enige beslissing te nemen rondom LaSalle zonder goedkeuring van de aandeelhouders.

Analisten wijzen op de onzekerheid rond de persoon Groenink na de uitspraak van het hof. "Wat betekent dit voor de bestuursvoorzitter, hoe reageert het consortium", vroeg analist Sigrid Baas van ING zich tegenover persbureau Reuters af. "Het is niet gepast als Groenink blijft zitten als bestuursvoorzitter", zei analist Alex Potter van zakenbank Collins Stewart. "Het zou het beste voor hem zijn als Barclays dit alsnog gaat winnen, maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk."

De Vries is tevreden over de "historische uitslag" en vindt Groenink nu niet langer geloofwaardig. "De raad van commissarissen gaat naar aanleiding van dit vonnis de positie van Groenink bekijken. Ik ga er niet vanuit dat hij deze positie nog lang houdt."

Het oordeel van het gerechtshof is een nederlaag voor Groenink. Sinds hij in februari onder vuur kwam te liggen door de brief van de activistische aandeelhouder TCI probeert hij zijn bank tevergeefs in rustiger vaarwater te krijgen. Het Britse hedge fund TCI vroeg dinsdag in een brief aan president-commissaris Arthur Martinez om het aftreden van Groenink.

Groenink heeft, tot grote ergernis van TCI, al meerdere keren zijn voorkeur laten blijken voor een overname door Barclays boven het RBS-consortium. De bestuursvoorzitter is minder gecharmeerd van een overname door het bankentrio Royal Bank of Scotland (RBS), Banco Santander en Fortis, dat de Amsterdamse bank wil opsplitsen.

De deur voor het consortium, dat vorige week een hoger indicatief bod neerlegde, staat verder open na het vonnis. Meerdere analisten leggen de uitspraak positief uit voor het trio.

De 57-jarige Rijkman Willem Johan Groenink was donderdag niet aanwezig in de Ondernemingskamer. Zaterdag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak hield de topman nog een dramatisch betoog. "We zijn inmiddels verworden tot een speelbal van de activistische aandeelhouders", zei de bestuursvoorzitter. Hij zei dat een voor ABN Amro negatieve uitspraak van de Ondernemingskamer zijn bedrijf in grote chaos zou storten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief