Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Noord-Ierse paramilitairen leggen wapens neer

3 mei 07

De Noord-Ierse paramilitaire groepering UVF heeft donderdag verklaard de wapens neer te leggen.

"Vanaf middernacht zal de Ulster Volunteer Force en het Rode Hand Commando een niet-militaire, burgerlijke rol spelen", verklaarde de protestantse loyalistische groepering.

De mededeling komt enkele dagen voordat de protestantse DUP-partij van Ian Paisley en de politieke tak van het Iers Republikeins Leger, Sinn Féin, een regering vormen.

De UVF kondigde veertien jaar geleden al een staakt-het-vuren af, maar wordt verantwoordelijk gehouden voor meerdere moorden die sindsdien zijn gepleegd. Tijdens de gewapende strijd in Noord-Ierland zouden de paramilitairen enkele honderden mensen hebben gedood.

In 1974 pleegden de paramilitairen aanslagen in de Ierse hoofdstad Dublin en het stadje Monaghan. Daardoor kwamen 33 mensen om.

De groepering heeft aangekondigd de wapens "onder controle van de top buiten het bereik van de leden" te houden. De internationale ontwapeningscommissie in Noord-Ierland verwelkomde de verklaring, maar riep de militie tegelijkertijd op de wapens te vernietigen en niet buiten de commissie om te werk te gaan.

(Bron: ANP/RTR)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief