Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bank of America daagt ABN Amro voor de rechter

4 mei 07

Bank of America heeft vrijdag ABN Amro in New York voor de rechter gedaagd.

De Amerikaanse bank wil daarmee voorkomen dat ABN Amro het Amerikaanse onderdeel LaSalle aan een andere partij verkoopt. Ook eist het concern een schadevergoeding.

De rechtsgang van Bank of America volgt op de uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Die verbood donderdag de verkoop van LaSalle aan Bank of America zolang de overeenkomst niet is voorgelegd aan de aandeelhouders van ABN Amro.

ABN Amro wilde LaSalle voor 21 miljard dollar van de hand doen. De verkoop paste binnen de plannen van de bank om op te gaan in de Britse bank Barclays. Een consortium van drie banken (Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis) wil ABN Amro echter ook in handen krijgen, inclusief LaSalle.

Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) was de verkoop van LaSalle aan Bank of America bedoeld als gifpil om te voorkomen dat andere partijen nog een bod op ABN Amro zouden uitbrengen. De VEB daagde daarom de bank voor de Ondernemingskamer. De bank heeft altijd verklaard dat LaSalle te klein was om goedkeuring aan de aandeelhouders te vragen. De Ondernemingskamer is het daar niet mee eens.

ABN Amro verklaarde vorige week zaterdag al bij de behandeling van de zaak bij de Ondernemingskamer te vrezen voor een schadeclaim van Bank of America. Die zou in de miljarden dollars kunnen lopen.

De op een na grootste bank van de Verenigde Staten liet zich vrijdag niet uit over de hoogte van de schadeclaim. Het concern verklaarde aanzienlijke schade te hebben opgelopen door de werkwijze van ABN Amro. ABN Amro was vrijdag nog niet bereikbaar voor commentaar.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief