Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verhagen trekt visum Palestijnse minister in

4 mei 07

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft donderdagavond het visum van de Palestijnse minister Basem Naim van Jeugd en Sport ingetrokken, zo meldde een woordvoerder van het ministerie vrijdag.

De Palestijnse minister wilde naar Nederland komen, om deel te nemen aan een conferentie in Rotterdam.

De man werd vrijdag bij aankomst op het vliegveld van Brussel door de Belgische vreemdelingenpolitie aangehouden. Dat gebeurde op verzoek van de IND, aldus een woordvoerder in Brussel. De bewindsman is samen met een andere Palestijnse man aan het einde van de middag op het eerste het beste toestel terug naar Caïro gezet.

Een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken had de Palestijn donderdagavond telefonisch laten weten dat hij toch niet welkom was, omdat hij lid is van Hamas, aldus een woordvoerder van het ministerie. Basem Naim bevond zich toen in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Volgens de woordvoerder is hem daarna in Caïro de toegang tot een KLM-vliegtuig ontzegd. Toen bleek dat de man via andere wegen Nederland probeerde te bereiken, zijn de autoriteiten op de Belgische luchthaven op de hoogte gesteld van het intrekken van het visum.

Hamas staat op de Europese lijst van terroristische organisaties. De Palestijnse regering erkent de staat Israël niet en heeft geweld tegen de staat Israël niet afgezworen. Om die reden wil Verhagen alleen dialoog voeren met individuele leden van de Palestijnse regering die wel aan die voorwaarden voldoen, om zo de gematigde krachten te steunen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn nog meer visa ingetrokken van mensen die voor de conferentie in de Rotterdamse Doelen naar Nederland kwamen. Om wie het ging en hoeveel mensen op deze manier te horen kregen dat ze niet welkom waren, wilde de woordvoerder echter niet zeggen.

Eerder bleek al dat de Palestijnse premier Ismail Haniyeh niet welkom was. Nog voordat hij een visum had aangevraagd, gaf minister Verhagen aan dat hij dit ook niet hoefde te doen. Volgens het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS) dat de bijeenkomst organiseert, houdt de premier nu via een satellietverbinding een toespraak. Ikrima Sabri, de groot-moeftie van Jeruzalem, heeft volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zelf zijn visumaanvraag ingetrokken.

Het PPMS zei vrijdagavond in een reactie dat Verhagen "op schandalige wijze de Palestijnse bevolking heeft geschoffeerd, door op een respectloze manier met haar ministers om te gaan". Het platform vindt het intrekken van de visa ondemocratisch, maar is van plan om van de conferentie zaterdag toch een succes te maken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief