Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Krachtige bijdrage Blair aan vrede Noord-Ierland'

8 mei 07

De toekomstige vicepremier van Noord-Ierland Martin McGuinness heeft vandaag de Britse premier Tony Blair lof toegezwaaid voor zijn 'krachtige bijdrage' aan het vredesproces in Noord-Ierland.


De tweede man van de politieke tak van het Iers Republikeins Leger, Sinn Féin, deed dat in een interview met de Britse krant Daily Mirror, voorafgaand aan de installatie van de Noord-Ierse regering.

"Het is niet gepast in republikeinse kringen om de Britse premier erkenning te geven. Maar ik geef Tony Blair heel veel erkenning. Ik denk dat hij een enorme bijdrage heeft geleverd", aldus de voormalige IRA-topman.

Noord-Ierland krijgt vandaag het zelfbestuur terug, nadat de Britse provincie jarenlang rechtstreeks vanuit Londen was geregeerd. McGuinness sprak zijn verbazing uit over de samenwerking met de radicale dominee Ian Paisley, die premier wordt. "Niemand had zich
kunnen voorstellen dat we op dit punt zouden komen. Maar het is me duidelijk dat Paisley wil dat dit slaagt en hij weet dat ik dat ook wil."

"We hebben ons verbaasd over zijn bijdrage aan de bijeenkomsten. Hij is heel beleefd en voorkomend en erg constructief", oordeelde de belangrijkste onderhandelaar van Sinn Féin over Paisley, die bekend staat om zijn keiharde uitlatingen over katholieken.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief