Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Schadevergoeding voor hoofdconducteur

8 mei 07

NS Reizigers moet een schadevergoeding betalen aan een voormalige hoofdconducteur die na een aantal incidenten tijdens zijn werk een posttraumatische stressstoornis heeft opgelopen.


De kantonrechter in Utrecht meent dat de vervoersorganisatie de nu 50-jarige man onder meer te weinig opvang en nazorg heeft geboden. Ook heeft zij onvoldoende maatregelen genomen om agressie te voorkomen.

FNV Bondgenoten wil dat NS functies met kansen op psychische klachten in de CAO erkent als zwaar beroep. "Door in beeld te brengen wat precies zware beroepen zijn, kunnen voor deze functies aanvullende afspraken worden gemaakt", aldus vakbondsbestuurder Roel Berghuis. Het gaat dan om afspraken over risicovermindering, het tijdig laten overstappen van oudere werknemers naar een minder zware functie.

De kantonrechter heeft in zijn uitspraak vorige week nog geen bedrag bepaald, omdat hij het aannemelijk acht dat een van beide partijen wegens het principiële karakter van de zaak hoger beroep zal aantekenen. De man eist een schadevergoeding van 50.000 euro. Ook wil hij dat NS Reizigers alle materiële en immateriële letselschade vergoedt.

De man kwam in 1981 in dienst bij NS en werd twee jaar later hoofdconducteur. In zijn loopbaan werd hij ongeveer tien keer geconfronteerd met zelfmoorden en dodelijke ongevallen. Ook had hij te lijden onder geweld en agressie, onder meer van voetbalsupporters. Nadat hij in de trein was bespuugd, meldde de hoofdconducteur zich in november 1999 ziek. Toen hij twee jaar ziek was, ontsloeg de NS hem. Hij leeft van een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

De oud-hoofdconducteur voerde onder meer aan dat hij twee keer met een zelfmoord werd geconfronteerd op plekken waarvan bekend was dat daar veel suïcides voorkwamen. NS Reizigers had niets gedaan om die te voorkomen. Ook hield de vervoersorganisatie geen controles bij de ingangen van stations om mensen die onder invloed van alcohol of drugs waren, te weren.

De man kreeg nazorg. Die had succes. De klachten van de man namen af, maar om een terugval te voorkomen zouden volgens de behandelend psycholoog nog extra sessies nodig zijn. NS Reizigers weigerde die te vergoeden, waarop de behandeling werd afgebroken.

NS Reizigers heeft nog niet besloten of het in hoger beroep gaat. Een woordvoerder wijst erop dat het om een zaak uit 1999 gaat. Sindsdien heeft de vervoersorganisatie in overleg met de vakbonden uitgebreide protocollen opgesteld om de opvang van en nazorg voor zieke personeelsleden te verbeteren.

(Bron: Planet)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief