Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tweede Kamer wil openbaarmaking van evaluatierapport NCBt

9 mei 07

Aanbevelingen uit het evaluatie-rapport over het functioneren van de NCTb bleven tot nu toe geheim.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) moet onder verantwoordelijkheid komen van één minister. Daarnaast moet de AIVD meer informatie doorgeven aan de NCTb. Ook moet de NCTb een 'nationale autoriteit terrorismebestrijding' worden. Dat zijn drie aanbevelingen uit het rapport 'U bent herkend', een evaluatie-rapport over het functioneren van de NCTb. Het is geschreven door twee bestuurskundigen van de universiteit van Leiden. Het rapport is al sinds januari gereed. Maar tot nu toe bleven de conclusies geheim.

Op dit moment vallen de meeste diensten die te maken hebben met terrorismebestrijding onder de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel om één ministerie verantwoordelijk te maken. PvdA-woordvoerder Aleid Wolfson zegt in NOVA: "Er zijn nu twee kapiteins op het schip. Twee ministers die daar op gelijke manier voor verantwoordelijk zijn. Dat is gek."

Zijn CDA-collega Van Haersma Buma stelt: "Op het moment dat terreurbestrijding actueel is, moeten er snel beslissingen kunnen worden genomen."

Wel bestaat er onenigheid tussen PvdA en CDA over de vraag welk ministerie verantwoordelijk moet zijn. Het CDA kiest voor het ministerie van Justitie en voelt zich daarin gesteund door het regeerakkoord. De PvdA vindt dat de minister van Binnenlandse Zaken de enige verantwoordelijke minister moet zijn.

Het voorstel om meer gegevens van de AIVD beschikbaar te stellen voor de Coördinator Terreurbestrijding wordt door de meeste politieke partijen gesteund.

Regeringspartijen en oppositie spreken er schande van dat het evaluatierapport al vier maanden in een bureaula ligt. Het ministerie van Justitie liet vandaag aan NOVA weten dat binnenkort een 'beleidsreactie' op het rapport naar de Kamer wordt gestuurd. In die reactie zal ook staan of het evaluatierapport openbaar zal worden gemaakt .

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief