Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Britse premier Blair vertrekt op 27 juni

10 mei 07

De Britse premier Tony Blair heeft zijn afscheid als regeringsleider aangekondigd. Na tien jaar premierschap houdt hij er op 27 juni mee op.

Blair maakte dat donderdag zelf bekend in zijn kiesdistrict Sedgefield.

De 54-jarige Labourleider geeft het stokje naar alle waarschijnlijkheid door aan zijn minister van Financiën, Gordon Brown. De politicus geldt momenteel als enige serieuze kandidaat om Blair op te volgen en heeft de steun van vooraanstaande Labour-leden.

Blair herinnerde de plaatselijke Labour-afdeling in Trimdon aan de hoge verwachtingen waarmee hij in 1997 aan zijn premierschap begon. "Te hoge verwachtingen waarschijnlijk." Hij verwees uitgebreid naar de verworvenheden van zijn kabinet op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg, de groei in banen en de dalende werkloosheid.

De terreuraanslagen van 11 september 2001 noemde Blair 'dramatisch'. "Ik besloot dat we schouder aan schouder moesten staan met onze oudste geallieerden, de Verenigde Staten. Vandaar Afghanistan en Irak, waarvan de laatste in de ogen van velen controversieel is. Daarop volgde een wereldwijde terugslag van terrorisme. Velen zeggen dat: dat kan het niet waard zijn. Ik denk dat we het tot het einde moeten uitzitten. Het is een test van vasthoudendheid en geloof."

Blair verdedigde daarmee zijn meest omstreden beleid, de oorlog in Irak. "Ik deed wat ik dacht dat goed was. Het kan zijn dat ik fout was, dat is aan u om te beslissen."

De premier beëindigde de zorgvuldig georkestreerde afscheidstoespraak met dankwoorden. "Ik ben heel gelukkig en gezegend en dit is een gezegend land. Dit is de grootste natie op de wereld."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief