Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Feiten over leiderschapsverkiezingen Labour

10 mei 07

Wanneer een Britse premier opstapt, kiest zijn partij niet alleen een nieuwe partijleider maar ook de regeringsleider.

De regels voor een leiderschapsverkiezing variëren per partij. Met het aangekondigde vertrek van premier Tony Blair kiest Labour zijn nieuwe leider.

Het kabinet kan in overleg met het Labour-partijbureau besluiten om een interimleider aan te wijzen tot de jaarlijkse partijconferentie. Dat hoeft niet per se de vicepremier te zijn. Er kunnen ook meteen leiderschapsverkiezingen worden uitgeschreven.

Naar verwachting zullen naast de minister van Financiën Gordon Brown alleen twee tamelijk onbeduidende 'backbenchers' zich voor de taak opwerpen. Alle vooraanstaande Labour-parlementariërs hebben nadrukkelijk gemeld niet beschikbaar te zijn.

Een parlementariër moet de steun van 12,5 procent van zijn Labour-collega's hebben om zich kandidaat te stellen. Een grote groep mensen heeft vervolgens het recht zich over de kandidaten uit te spreken. Naast de parlementariërs in het Lagerhuis en het Europarlement zijn dat alle partijleden en leden van de vakbonden.

Naar schatting hebben een miljoen mensen stemrecht. Een kandidaat heeft een meerderheid van de stemmen nodig om te winnen. Als die meerderheid in eerste instantie niet wordt gehaald, vallen de kandidaten met de minste stemmen af en volgen nieuwe stemrondes tot de nieuwe leider van Labour en Groot-Brittannië bekend is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief