Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De videochat met minister Bert Koenders over Soedan

10 mei 07

Lees hieronder de tekst van de videochat terug.


Welkom bij de videochat van NOVA.

Redactie: Rond 22.40 uur, na het studiogesprek met minister Bert Koenders, kunt u hier vragen stellen.
Redactie: Hou de vragen zo kort mogelijk.
Redactie: De chat zal ongeveer 15 minuten duren.
Redactie: Welkom minister Koenders
Bert Koenders: hartelijk dank

alexander vraagt: Geachte heer Koenders, kent u de conclusie van de Commission of Inquiry on Darfur van de VN, die stelt dat er geen sprake was van een genocide in Darfur (2003-2005) en bent u het eens met deze conclusie ?

Bert Koenders: Het belangrijkste is dat er gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid hebben plaatsgevonden. Het maakt mij niet zo veel uit of dit genocide genoemd wordt of niet;dat is een juridische term. In elk geval moeten we deze gruwelijkheden stoppen.

eric vraagt: waarom praat U wel met Bashir, maar weigert Uw kabinets-collega Verhagen met Hamas de dialoog aan te gaan?

Bert Koenders: Het is nodig om met je vijanden te praten. In het geval van Hamas is er europees vastgesteld dat er met Hamasleiders niet wordt gesproken en daar dient Minister Verhagen zich ook aan te houden. Spreken met tegenstanders is niet altijd effectief.

gerardk vraagt: Ik vind het draaikonterij: als kamerlid bent u voor, als minister bent u tegen Nederlandse troepen!

Bert Koenders: Jammer dat U dat vindt. Ik denk dat in 2004 een humanitaire militaire interventie de misdaden kon stoppen. Nu is er een ander situatie. Mede door de interventie in Irak worden westerse troepen niet geaccepteerd en vraagt de VN om een macht met een Afrikaans karakter. Anders is het middel sterker dan de kwaal.

marinka vraagt: Geachte heer Koenders, in hoeverre houdt de Amerikaanse regering zich bezig met de crisis in Darfur? Wat is hun rol?

Bert Koenders: De VS is daar zeer actief en de publieke opinie in de VS is zeer actief om de misdaden in Darfur te stoppen. De VS willen grotere druk op Preident Bashir en zijn voor scherpere sancties.

12appel3 vraagt: uw pvda voorganger Jan Pronk heeft er al jaren tijd en geld ingepompt!!!

Bert Koenders: Humanitairr hulp heeft vele mensenlevens gered. Ik vind het mijn plicht daar een bijdrage aan te leveren.

maaike vraagt: In een van uw bovenstaande antwoorden schrijft u: "we moeten deze gruwelijkheden stoppen". Heeft u ook concrete plannen in gedachte?

Redactie: Het is alweer bijna tijd voor de laatste vraag.

Bert Koenders: Ja, meer druk op Sudan;een politik initiatief met de ... hulp en het begin van wederopbouw waar dat mogeloijk is;ten slotte snelle opbouw van een sterke VN/AU vredesmacht ter bescherming van de bevolking

laura vraagt: Beste meneer Koenders, denkt u dat het International Criminal Court een rol zou kunnen spelen bij de vervolging van degenen die verantwoordelijk zijn voor de gruwelijkheden in Darfur en Tsjaad?

Bert Koenders: Ja,het ICC heft al tegen twee leiders in Soedan (een Minister en een leider van de Janjaweed) aangeklaagd. Dat is zeer belangrijk. Straffeloosheid is onaanvaardbaar!

Redactie: NOVA dankt minister Koenders en alle chatters hartelijk. Tot de volgende keer!

Bert Koenders: Dank voor alle reacties; het is belangrijk in Nederland ook actie te voeren tegen de gruwelijkhden in Darfur. Bert Koenders

floor: U ook bedankt!

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief