Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van vondst lichaamsdelen tot onderzoek inspecties

16 mei 07

De inspecties van jeugdzorg, openbare orde en veiligheid, onderwijs en gezondheidszorg concluderen dat de dood van het zogenoemde Maasmeisje niet had kunnen worden voorkomen, hoewel de hulpverlening tekortschoot.

De lichaamsdelen die in de zomer van 2006 in en bij de rivier de Maas in Rotterdam zijn gevonden, kregen langzaam aan een naam. Inmiddels is het strafrechtelijk proces tegen de verdachte van de moord begonnen.

Een overzicht van de gebeurtenissen in de zaak van het Maasmeisje Gessica.

20 juni 2006: Oplettende voorbijgangers vinden ter hoogte van het Mallegat op Rotterdam-Zuid de eerste tas met haar been.

22 juni 2006: Medewerkers van het Havenbedrijf Rotterdam traceren de tweede tas, een trolley met daarin haar romp, ter hoogte van de Parkkade.

13 juli 2006: De derde tas, met daarin het hoofd, drijft in de Maashaven.

3 oktober 2006: Politie en het Openbaar Ministerie tonen een reconstructie van haar hoofd. Vervolgens stromen de tips binnen. Buurtbewoners herkennen het meisje.

5 oktober 2006: De politie pakt een verdachte op. Ze doet dagenlang onderzoek in de woning in Rotterdam-Zuid. De verdachte blijkt later de vader van het meisje te zijn.

12 oktober 2006: Politie en justitie maken officieel bekend dat de verdachte het vader van de 12-jarige Gessica G. is. Diezelfde dag laat de gemeente Rotterdam weten dat er een groot onderzoek van de inspecties voor Onderwijs, Gezondheidszorg en Jeugdzorg naar de handelwijze van de gemeentelijke diensten en de jeugdzorginstellingen komt.

16 oktober 2006: Ongeveer vijfhonderd mensen lopen mee in de Rotterdamse Vreewijk tijdens in een herdenkingstocht van het meisje.

23 december 2006: Gessica wordt begraven. Nog steeds zijn nog niet al haar lichaamsdelen gevonden.

16 januari 2007: De vader moet voor de eerste keer, tijdens een zogeheten pro-formazitting, voor de rechter verschijnen. De verdachte zwijgt en ontkent.

4 april 2007: De vader staat voor een tweede pro-formazitting voor de rechter. Het OM maakt bekend dat er in de woning sporen zijn gevonden die te maken hebben met de dood van het meisje. Het gaat om een botsplinter in het doucheputje en bloedspatten op tegels.

16 mei 2007: De onderzoeksresultaten van de vier inspecties van jeugdzorg, openbare orde en veiligheid, onderwijs en gezondheidszorg naar de gang van zaken komen naar buiten. Daaruit blijkt dat haar dood niet had kunnen worden voorkomen, hoewel de hulpverlening tekortschoot.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief