Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Militairen mishandelen zwerver

16 mei 07

Negen militairen van de kazerne in Oirschot zijn woensdag aangehouden op verdenking van mishandeling van een zwerver in Eindhoven.

De verdachten sloegen en schopten in de nacht van dinsdag op woensdag zonder enige aanleiding in op de 28-jarige man, aldus de politie. Vermoedelijk was er drank in het spel.

De zeven mannen en twee vrouwen van tussen de 22 en 32 jaar oud komen uit verschillende plaatsen in Nederland en zijn allen gelegerd in Oirschot. Het gaat om een onderofficier en acht manschappen. Zij zijn ingesloten en overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee heeft de beelden van verschillende bewakingscamera's die in het gebied hangen opgevraagd.

Het geweld vond plaats rond 00.30 uur op het Stationsplein in Eindhoven, waar veel cafés zijn gevestigd. Het slachtoffer raakte buiten bewustzijn en werd opgenomen in een ziekehuis. Volgens een woordvoerder van de marechaussee is de man weer bij kennis, maar over zijn verwondingen kon hij geen details geven.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop liet woensdag weten geschokt te zijn door het bericht. Hij sprak van "laf en zeer verwerpelijk gedrag". De bewindsman is blij dat de militairen zijn opgepakt. Van Middelkoop wilde zich niet uitspreken over eventuele sancties tegen de militairen, maar zei wel dat ontslag tot de mogelijkheden behoort.

De mishandeling in Eindhoven is niet het eerste incident waarbij militairen in hun vrije tijd, vermoedelijk onder invloed van alcohol, geweld gebruiken. Begin april werd bekend dat terugkerende militairen uit Uruzgan tijdens hun 'afkoeldagen' op Kreta zich te buiten gingen aan drank en mishandelingen. In oktober 2006 schorste Defensie zes militairen wegens betrokkenheid bij een vechtpartij in een discotheek in 't Harde. Tientallen Nederlandse mariniers raakten vorig jaar slaags met de plaatselijke bevolking in het Noorse plaatsje Karasjok.

Begin april presenteerde Defensie een nieuwe gedragscode voor haar personeel. De code bestaat uit vijf punten die de eigen verantwoordelijkheid, professioneel gedrag, fatsoenlijke omgangsvormen en goede samenwerking benadrukken. De gedragscode vloeide voort uit een onderzoek naar wangedrag binnen de krijgsmacht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief